Няма да се наложи ЦИК да дава разрешение за свалянето на имунитета на кандидата за депутат Джейхан Ибрямов, който бе задържан снощи при акция на антикорупционния орган и полицията за купуване на гласове.

Изпълняващият функциите на главен прокурор Борислав Сарафов единствено изпрати писмо, от което става ясно, че в този случай кандидатът на Алианса за права и свободи няма чадър от закона във вид на имунитет. Сарафов единствено информира комисията защо е задържан кандидат-депутатът и че няма нужда от произнасяне.

Писмото беше прочетено от говорителя и зам.-шеф на ЦИК Росица Матева, която обясни, че документът е само уведомление.

В писмото до ЦИК Сарафов излага фактология, която не беше цитирана по време на онлайн излъчването на заседанието на комисията малко след 14 часа днес.

По думите на Матева в писмото на изпълняващия функциите на главен прокурор е обяснено, че Джейхан Ибрямов е задържан по време на заварено престъпление. Именно това е единственото законово изключение, което позволява органите на реда да пренебрегнат имунитета на депутат или кандидат за народен представител - когато той е заловен в момент на извършване на деянието.

При всички други случаи се изисква разрешение от ЦИК и Народното събрание, тъй като той има имунитет. Спазвайки изборните правила по време на кампания, говорителят на ЦИК не спомена името му.

От писмото на главния прокурор става ясно, че е възможно мярката "задържане под стража" да бъде удължена и над 24 часа, тъй като в този случай имунитетът не пречи.

По информация на бТВ с източник от прокуратурата Джейхан Ибрямов е арестуван снощи на паркинг до хранителна верига в столицата, недалеч от "Пирогов" с белязани 100 000 лева.

По същото време в дома му е протекла операция по обиск и изземване на документи и още 10 000 лева.

Според адвоката на задържания сумата е била за лични нужди на семейството.

Дир.бг