Шуменецът Даниел Койнов и неговите преподаватели по информатика Бисерка Йовчева и Димитър Добрев спечелиха Наградата „Джон Атанасов“ в направление „Учениците и техните преподаватели“. Днес, на специална церемония в София, те получиха своите отличия от президента на България Румен Радев.

Заедно с тях сертификат за номинация за наградата получи и многократната медалистка по информатика шуменката Симона Христова.

„Тази награда е абсолютно заслужена за Дани, не само защото тази година беше много успешна за него, а и за това че през всички тези години положи огромен труд, за да стигне до тук. Изключително много съм горда и със Симона. Това е голямо постижение за нея, защото наградата в тази категория за първи път се печели от момиче”, каза за ШУМ.БГ Бисерка Йовчева след събитието. 

Припомняме, че на Балканската олимпиада по информатика през септември дванадесетокласникът от Математическата гимназия в Шумен Даниел Койнов спечели златен медал в индивидуалното класиране и заедно с българския тим грабнаха златото в отборната надпревара.

През тази година Даниел е носител на много отличия: сребърен медал на IOI, златен медал от RMI, златен медал от IZHO, златен медал от IATI, първо място на НОИ, първо място на Пролетния турнир по информатика и първо място в националния отбор по информатика. 

ШУМ.БГ