Израелски въздушен удар порази джамията пред входа на болницата "Ал Акса" в Дейр ел Балах в централната част на Газа в момент, в който войната на Израел в анклава приближава първата си годишнина.

Гражданската защита на Газа съобщи днес, че броят на убитите при израелски удар по джамия, превърната в приют за разселени лица в Дейр ал Балах, е достигнал 21 души, а израелската армия обяви, че цел на удара са били бойци от палестинското движение "Хамас", предаде Франс прес, на която се позова БТА.

По-рано беше съобщено за 18 загинали.

Броят на убитите достигна 21 души, а има и голям брой ранени, заяви говорителят на Гражданската защита Махмуд Басал.

Израелската армия посочи в изявление, че е "нанесла прецизен удар по терористи от "Хамас", които са действали в команден и контролен център, разположен в постройка, която преди е служила за джамия, наречена "Шухада ал Акса", в района на Дейр ал Балах".

Настоящите кръвопролития в продължаващия десетилетия израелско-палестински конфликт бяха предизвикани, след като бойци на палестинското движение "Хамас" нападнаха Южен Израел на 7 октомври 2023 г., убивайки 1200 души и вземайки около 250 като заложници според израелските данни.

Последвалото военно нападение на Израел срещу Газа доведе до гибелта на близо 42 000 палестинци, според министерството на здравеопазването на Газа. То също така разсели почти всичките 2,3 милиона жители в анклава, предизвика глад и предизвика обвинения в геноцид, които Израел отрича.

Dir.bg