Да се въведе забрана за движение на тежкотоварни автомобили с тегло над 12 тона в Шумен, иска полицията. Целта е да се облекчи трафика и да се намалят предпоставките за пътни инциденти.

Подготвя се сигнално писмо до община Шумен, която е собственик на уличната мрежа, стана ясно на пресконференция днес в сградата на Областната дирекция на МВР.

В момента съществува забрана за движение на тежки камиони само в района около кръговото на пл. „България“.

Ако бъде прието искането на полицията, забраната ще важи за всички главни улици и булеварди, като ще има някои изключени участъци. 

„Например булевардите "Ришки проход" и "Мадара" ще са разрешени, но до кръстовищата им с ул. „Владайско въстание". Целта е тежкотоварните автомобили с тегло над 12 тона да се придвижват до мястото, за което са тръгнали, не през целия град, а през околовръстния път.“, каза директорът на полицията ст. комисар Георги Гендов. 

Той подчерта, че новата забрана, ако се приеме, няма по никакъв начин да възпрепятства търговските обекти, които работят на територията на град Шумен. 

„Специален разговор ще се проведе с ръководството на "Карлсберг България“, като предвиждаме да има изключение на забраната на конкретни автомобили, законът го дава като възможност“, добави Гендов.

Началникът на „Пътна полиция“- Шумен гл. инсп. Веселин Георгиев подчерта, че така движението в града ще стане по-безопасно.

„Тези товарни автомобили създават напрежение в другите водачи и задръжки в графика. Бавно се изтеглят от кръстовищата, видимостта им е ограничена, съответно затрудняват всички участници в движението. Маршрутът им ще бъде съвсем малко по-дълъг, но за сметка на това по-безопасен“, каза гл. инсп. Георгиев. 

Идеята е промените да залегнат в бъдещия Генерален план за организацията на движението в Шумен.

Ст. комисар Георги Гендов и гл. инсп. Веселин Георгиев

ШУМ.БГ