Увеличава се броят на водачите, които говорят по мобилен телефон, докато шофират автомобила си. Затова шуменската полиция възнамерява да прилага нестандартни методи. Един от тях е цивилни катаджии да заснемат нарушенията.

За мерките говориха днес директорът на шуменската областна дирекция на полицията ст. комисар Георги Гендов и шефът на „Пътна полиция“ гл. инсп. Веселин Георгиев. 

„Ще приложим малко по-нестандартни методи за контрол, защото прави впечатление, че водачите, когато отдалече видят полицейския екип, скриват телефона си и на практика нарушението не може да бъде установено“, каза Георгиев.

Георги Гендов обясни, че не е необходимо служителите, които документират нарушенията, да са задължително униформени. Обясни, че може цивилен служител може да стои на тротоара и да заснема нарушителите.

„Не можем да разчитаме единствено на униформен автомобил, който да установи водач, който говори по мобилен телефон. Ще се прави всичко възможно това нарушение да бъде документирано законосъобразно. Ние спазваме закона, а нас цялата ни дейност се контролира от съда. Ние ще представяме такива доказателства пред съда, че ако има водач, който обжалва или санкцията, тя да бъде потвърдена“, каза Гендов. 

Глобата за говорене по мобилен телефон е фиксирана на 50 лв., като се отнемат и 8 контролни точки.

„Целта ни не е да санкционираме водачите. Напротив – целта е тези мерки, които прилагаме на пътя да ги накара да бъдат по-възпитани, по толерантни и да спазват правилата за движение“, завърши ст. комисар Гендов.

От началото на годината до днес за ползване на мобилен телефон по време на движение са санкционирани 225 водачи. За същия период на миналата година установените нарушения са били с 84 по-малко.

ШУМ.БГ