Главното управление за разузнаване (ГУР) на Украйна заяви, че в рамките на своя операция е нанесло сериозни щети на руски военен кораб, миночистача "Александър Обухов", който е част от Балтийския флот на Русия, предаде украинската новинарска агенция Укринформ, цитирана от БТА.

"Корабът, който беше разположен в град Балтийск и който беше готов да отплава на бойна мисия, понесе сериозни щети - мистериозна дупка се появи в газопровода на двигателя, като в него е проникнала вода. Така че "Обухов" бе "задавен", каза пресслужбата на ГУР. Това е станало на 3 октомври и показаха видео от спецоперацията им на кораба.

Град Балтийск се намира в Калининградска област на малко повече от 20 км от полската граница.

ГУР отбелязва, че сега миночистачът ще трябва да бъде основно ремонтиран. Допълва се, че за Русия това може да се окаже сериозен проблем.

"Повреденият двигател на М-503 е доста дефицитна стока. Ремонтът на ключовата инсталация на кораба е технически труден и скъп", твърдят от украинското разузнаване.

ГРУ също така съобщава, че повреденият руски кораб наскоро е бил ремонтиран в Санкт Петербург през юли 2024 г. Освен това "Александър Обухов" е вторият кораб от Балтийския флот на руските въоръжени сили, който е неутрализиран през последните шест месеца. На 7 април ГРУ съобщи, че е подпалило руския ракетен кораб "Серпухов", дислоциран в базата в Балтийск в Калининградска област, като по този начин е изкарало кораба от строя. Тогава украинското разузнаване съобщи, че пожарът е унищожил напълно комуникациите и автоматиката, така че ремонтът на кораба ще бъде продължителен. Беше публикуван видеоклип с план на кораба и момента на подпалването. Няколко месеца по-късно легионът "Свобода на Русия и представителят на ГРУ Андрей Юсов дадоха пресконференция и заявиха, че пожарът на кораба е предизвикан от руски военен, който сега е новобранец в Легиона с повиквателна "Гога". Руснакът служил на "Серпухов" и дълго време помагал на украинските специални служби.

Междувременно Украйна съобщи днес, че Русия е ударила кораб с украинско зърно.

"Руски ракетен удар порази на 6 октомври в украинското пристанище Южне граждански кораб, плаващ под флага на Сейнт Китс и Невис и натоварен с царевица, съобщи украинското Министерство на общините и териториалното развитие, цитирано от Ройтерс.

Министерството заяви във "Фейсбук", че 15-те членове на екипажа не са пострадали.

"За щастие никой от 15-те членове на екипажа, граждани на Египет и Сирия, не е пострадал. Плавателният съд е бил натоварен с около 6000 тона украинска царевица. Това е изцяло граждански товар", се казва в изявлението.

Министерството съобщи, че това е 20-ият граждански плавателен съд, поразен при руски атаки.

"Това не е нищо повече от опити на Русия да повлияе на успешното функциониране на украинския морски продоволствен коридор и да застраши световната продоволствена сигурност", каза заместник министър-председателят Олексий Кулеба.

Москва многократно е отричала да атакува граждански цели.

В началото на септември плаващият под флага на Сейнт Китс и Невис кораб за насипни товари "Ая" беше ударен от руска ракета в Черно море. По-късно през месеца друг кораб, плаващ под флага на Антигуа, беше поразен при руски ракетен удар срещу украинското пристанище Одеса. 

Дир.бг