Киев и Москва си размениха удари по Крим и Одеса тази нощ.

Дронове атакуват Одеса откъм Черно море, съобщават местните канали в "Телеграм". Украинската държавна агенция УНИАН пък твърди, че Русия е атакувала града на Черно море с балистични ракети. Сирените бяха задействани в 00:54 часа, съобщава БТА.

Отекнаха силни експлозии. По предварителна информация се съобщава, че има поразена цел.

Според местните канали в "Телеграм" в град Черноморск, разположен на 16 километра от Одеса, гори многоетажен блок.

Пожарът е възникнал след падането на отломки от свален дрон.

Българската общност в Одеска област е трета по численост и наброява над 150 хиляди души според официалното преброяване в Украйна през 2001 г. В Одеса живеят около 50-60 хиляди българи. Най-голямото компактно българско население е в Болградски, Измаилски и Белгородднестровски район.

След среднощна атака на украински дронове на окупирания от Русия полуостров Крим вчера беше подпален голям склад за гориво, съобщи генералният щаб на Украйна, предаде ДПА.

Жителите на град Феодосия, на кримския бряг на Черно море, разпространиха по-рано вчера в социалните мрежи видеоклипове на пожара, на които в далечината над южното крайбрежие на полуострова се виждаха кълба дим.

Местните руски власти потвърдиха информацията за пожара, но не коментираха, че той е в резултат на нападение с украински дронове.

През нощта на целия полуостров Крим беше обявена въздушна тревога, а в кримския пристанищен град Севастопол, както и в района на руските военновъздушни бази "Белбек" и "Саки" имаше експлозии и противовъздушен огън.

На фона на войната и преди срещата на върха на Контактната група за предоставяне на отбранителна помощ на Украйна в американската военновъздушна база "Рамщайн" в Германия в края на тази седмица, украинският президент Володимир Зеленски спешно призова снощи съюзниците си за значително по-големи доставки на оръжие, предаде ДПА.

В снощното си видеопослание Зеленски заяви, че през следващите месеци ще са необходими задоволителни доставки за фронтовата линия, оборудване за военните бригади и оръжия с голям обсег, за да бъде спряна Русия и да бъде принудена да иска мир.

"Ще се опитаме да убедим партньорите си на предстоящата среща в "Рамщайн" за спешната необходимост от значително укрепване на способностите ни и нашите позиции точно сега, през тези есенни месеци", каза Зеленски по повод на насрочената за събота среща.

"Приканваме нашите партньори да определят как си представят края на тази война, мястото на Украйна в глобалната архитектура на сигурността и съвместните стъпки, които могат да насочат тази война към приключване", подчерта Зеленски.

За първи път лидерите на страните, подкрепящи Украйна, планират да се срещнат в базата "Рамщайн", включително президентът на САЩ Джо Байдън, който пристига на посещение в Германия в края на тази седмица.

Дир.бг