Тържествен ритуал по полагане на клетва ще се проведе пред сградата на Община Шумен на 11 октомври от 12.00 часа. В церемонията участват 130 курсанти от 151 Випуск на Националния военен университет „Васил Левски“ и 79 души от 4 Випуск на граждани, приети за срочна служба в доброволния резерв.

Това обяви на пресконференция деканът на факултета „Артилерия, ПВО и КИС“ в Шумен полк. Станчо Станчев.

Той подчерта, че ритуалът по полагане на военна клетва е един от най-важните моменти за военнослужещите и покани гражданите на Шумен да се присъединят към церемонията.

Инж. Благовест Банков от шуменския факултет на НВУ „Васил Левски“ съобщи, че 111 от курсантите, които ще положат клетва са мъже, а 19 жени. 56 са мъжете и 23 дамите, които започват служба в доброволния резерв. Част от тях се обучават във Велико Търново, друга в Шумен.

Заради ритуала ще има временна промяна на движението и паркирането на ППС по бул. „Симеон Велики“ и улиците „Адам Мицкевич“ и „Карел Шкорпил“. Ограниченията за движения ще са на 10 октомври от 18.00 до 19.00 часа (за провеждане на предварителна подготовка на ритуала) и на 11 октомври от 09.00 до 14.00 часа.

На ритуала по полагане на клетва са поканени президентът, министър-председателят и министрите от служебния кабинет, военни и др,

ШУМ.БГ