43-годишният син на създателя на "Ал Кайда" Осама бин Ладен - Омар, е депортиран от Франция, като му е наложена забрана да се връща в страната, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Омар е четвъртият по възраст син на бин Ладен, роден в саудитския град Джеда от първата му съпруга - сирийката Наджва Ганем, която е и негова първа братовчедка. Омар бин Ладен е завършил образованието си в Саудитска Арабия, но в интервюта е признавал, че на 14-годишна възраст е бил изпратен в лагери на "Ал Кайда". Когато става на 20 години синът на Осама бин Ладен напуска "Ал Кайда", а 6 години по-късно управлява собствена компания за скрап в Джеда.

По-късно Омар бин Ладен живее в различни страни, включително в Сирия и Йемен, а след смъртта на баща си през 2011 година, той и някои от братята му се опитаха да се дистанцират от Осама и публично изразиха желание да живеят нормален живот.

Омар бин Ладен се установява във Франция, където рисува пейзажи в село в Нормандия.

Решението на френските власти да го изгонят от държавата е заради публикуване в социалните мрежи коментари, за които се смята, че прославят тероризма, допълва Ройтерс.

Френският вътрешен министър Бруно Рьотайо заяви, че е подписал заповед, забраняваща достъпа до Франция на Омар бин Ладен, и че той вече е депортиран. Министърът не предостави детайли кога е извършено депортирането на сина на Осама бин Ладен и къде е изпратен.

"Бин Ладен, който живя в района на департамента Орн от няколко години като съпруг на британска гражданка, публикува през 2023 г. коментари в социалните мрежи, прославящи тероризма", написа Рьотайо в социалната мрежа "Екс".

"Според административната забрана Бин Ладен не може да се завръща във Франция при никакви обстоятелства", допълни министър Рьотайо.

Ройтерс съобщава, че не е успял да се свърже с Омар бин Ладен за допълнителен коментар.

Според местния седмичник "Публикатьор Либр" Бин Ладен привлякъл вниманието на френските власти заради коментар в социалните мрежи по случай рождения ден на баща си, който беше ликвидиран от американските сили през 2011 г. Ройтерс не успя да открие конкретния коментар в социалните мрежи.

Вестникът съобщи, че през юли миналата година полицията е издирвала Бин Ладен в село Домфор в северозападния регион Нормандия.

дир.бг