Пожарът в руската нефтена база на полуостров Крим продължава да бушува втори ден. Руските власти с днешна дата предприеха евакуацията на повече от хиляда цивилни граждани след удара, който, според Киев, е негово дело, предаде Франс прес.

"За да се гарантира безопасността на хората, живеещи в близост до обекта [...], е извършена временна евакуация на 1047 души в центрове за настаняване", съобщи на канала си в "Телеграм" Игор Ткаченко, кмет на град Феодосия, където се намира терминалът.

Руските медии и власти обаче съобщават само за пожара и евакуацията, но не и за причината за възпламеняването на петролната база.

По данни на руските служби за спешна помощ, цитирани от държавната новинарска агенция РИА Новости, пожарът не е овладян и продължава да се разпространява, като са се запалили три резервоара за петролни продукти, съобщава БТА.

"Площта на пожара в петролния терминал се е разраснала до 2500 кв. метра", казва пред РИА Новости неназован спасител.

Украинската армия заяви вчера, че е ударила с ракети ATACMS петролния терминал на Феодосия в Източен Крим. При ударите са използвани и безпилотници, в комбинация с ракетите.

ATACMS са били изстреляни от територията на Херсонска област, като мишената е била именно морският нефтен терминал във Феодосия. От руската армия твърдят, че прихванали и унищожили 12 дрона над морето.

В нефтената база са регистрирани два взрива, като са повредени най-малко пет резервоара с гориво. Два от резервоарите са разрушени.

През септември миналата година Украйна вече беше използвала ракети с далечен обсег, за да удари щаба на руския Черноморски флот в Севастопол, припомня АФП.

Дир.бг