Позволителни за санитарна сеч на черен бор в пет участъка на Шуменското плато и един край село Мараш е издала Регионалната дирекция по горите. Ще бъдат отстранявани само изсъхнали дървета, които са не повече от 25% в дадения район.

Това съобщи на пресконференция днес директорът на РДГ-Шумен инж. Емил Гелов.

Санитарната сеч ще бъде извършена от служители на шуменското Държавното горско стопанство през следващите месеци.

Припомняме, че съхненето на черния бор на Шуменското плато бе констатирано по-рано тази година, като причина за него специалистите посочиха гъбата Diplodia pinea, за чието разпространение влияние оказват климатичните условия.

„Съхненето оттогава се увеличи с около 5% и вече на места е достигнало 20 – 25%. Санитарната сеч ще се проведе от ДГС-Шумен, като те ще преценят кога да започнат“, каза инж. Гелов.

Той обясни, че пет от общо шестте участъка, за които са дадени позволителни, са на Шуменското плато. Единият е под Дивдядовските скали, другите са на Платото край заслоните Детелина и Теменуга, едно е над село Кочово, друго на склона над пивоварната на „Карлсберг“.

Като проблем при провеждането на санитарна сеч по склоновете на Платото Гелов посочи липсата на горски пътища. Затова на тези труднодостъпни участъци ще се наложи да се направят просеки с ширина не повече от 4 метра, на които ще се отсекат както изсъхнали, така и здрави борове.

На пресконференцията присъства инж. Николай Василев, началник отдел в Дирекция „Държавни предприятия“ на МЗХ. Той бе категоричен, че сечта не е самоцел и никога не е била, а е инструмент на лесовъда.  

„Нашите бащи и дядовци през 50-те и 60-те години на миналия век са залесили над 20 милиона декара, справяйки се с ерозия и липса на местообитания. По една или друга причина в тези години са се ползвали само два дървесни вида – бял и черен бор. Но това са видове, които нормално растат над 600 метра надморска височина. Първите няколко десетилетия те са давали добър прираст, укрепвали са почвата, но в последните години техният прираст намалява, стават по чувствителни на болести и дълги засушавания. Една от основните задачи на българския лесовъд през следващите години е свързана точно с трансформацията на иглолистните култури, които са създадени на нетипични месторастения и замяната им с естествени широколистни гори от местни видове“, каза инж. Василев.

Санитарна сеч ще се извърши и малка част от парк „Кьошкове“. Лесовъдите са констатирали стари и болни смърчове около водното огледало между Хотел „Орбита“ и Комплекс „Боровец“.

ШУМ.БГ