Община Шумен прави втори опит да защити герба и девиза си от неправомерно използване за търговски цели. Забраната е записана в новата Наредба за символите, почетните звания, отличията и наградите на Шумен, която предстои да бъде гласувана от общинския съвет.

Припомняме, че през 2023-та година предишната кметска администрация внесе предложение за защита на символите в подобна наредба, но в сесийна зала кметът Любомир Христов оттегли докладната си.   

За използване на герба на Шумен, химна, девиза „Оттука започва България“ сега са предвидени по-сериозни санкции. За физически лица глобите ще са от 100 до 1000 лева, а за юридически от 500 до 2000. За повторно нарушение санкциите могат да достигнат съответно 2000 лв. за физическите и 5000 лв. за юридическите лица.

Новата наредба е разширен и допълнен вариант на миналогодишния. В нея влизат всички почетни звания и отличия, Наградата „Спортист на годината“, както и Наградата на Шумен в различните сфери. Досега те бяха уредени в статути.  

Предлага се да се увеличи размера на паричната премия за Наградата на Шумен в различните сфери. Въвежда се нова категория - в областта на социалните услуги.

Двойно повече ще получават и носителите на наградата Спортист на годината. Например индивидуалната премия за първо място скача от 500 на 1000 лева.  

Най-високото отличие - почетният знак „Ключ на град Шумен“, вече ще се получава по-трудно. Решението за удостояване с него ще се взима от Общинския съвет с квалифицирано мнозинство от 3/4 от гласовете на всички общински съветници чрез тайно гласуване. Досега бяха необходими гласовете на половината от съветниците, а вотът бе явен.

Друга новост е, че девизът „Оттука започва България“ и датата на Деня на Шумен 11 май вече ще могат да се променят само след местен референдум.

ШУМ.БГ