Форум за насърчаване заетостта на хората с увреждания - Регионална среща на социално отговорните работодатели, се проведе днес в Шумен. 

Срещата бе организирана от Национална асоциация на социално отговорните работодатели (НАСОР) и на нея присъстваха представители на Министерство на труда  и социалната политика, Изпълнителна агенция за насърчаване на малкия и среден бизнес, община Шумен, БСК, работодатели, експерти и представители на други организации и заинтересовани страни. 

В началото на форума председателят на НАСОР Ивелин Георгиев връчи на „Алкомет“ АД Специална награда за цялостен принос в социално-икономическото развитие на България. Наградата получи Мая Чиликова, директор “Устойчиво развитие” в шуменската компания.

Приветствие отправи заместник-кметът по Икономическо развитие на Шумен Николай Колев.

“В днешно време все повече се оценява това, че добрият работодател е социално отговорният работодател. Нормално е компаниите да бъдат насочени към постигане на по-добри резултати в производство и продажби, към придобиване на повече финансови активи, но отговорният работодател е този, който оценява, че в основата на изпълнението на всички тези задачи и цели стои човекът. Човекът, който освен професионален живот, има и личен. Човекът, който невинаги е с възможностите, които другите притежават”, каза при откриването на форума Николай Колев.

“Анализ на Икономическия и социален съвет от миналата година показва изключително тревожни данни, а това е, че са заети едва 10% от всички 700 000 души - хора с увреждания в трудоспособна възраст в България. Средно за Европа процентът е 50,7. В наша кауза се превърна да търсим нормативни промени и да информираме и мотивираме работодателите за потенциала на тази работна ръка”, каза пред ШУМ.БГ Ивелин Георгиев, председател на НАСОР. По думите му помощта, която държавата дава за заетостта на хората с увреждания е малка, неефективна и обхваща малък процент от заетите. “Ние се борим за това да се приемат промени, така че помощта от държавата да може да стигне до повече хора, да е по-дългосрочна и устойчива, както и да се подкрепи бизнеса, който реално назначава хора в обичайна среда, каквато е практиката в цял свят. В обичайна работна среда хората се чувстват изключително полезни и равни на останалите”, каза още Георгиев.

По време на форума бяха дискутирани темите за корпоративната социална отговорност и ползите за бизнеса и обществото, партньорството между институциите, работодателите, хората с увреждания, техните възможности и потребности. 

Обсъдиха се възможностите за развитие на условията в България за реализиране на социална отговорност, развитие на успешни практики, осигуряване на съвременни модели на приобщаваща заетост и по-добър живот за хората. 

ШУМ.БГ