Обрат по делото за убийството на Димитър Малинов от пловдивското село Цалапица. Показанията на таен свидетел показват, че таен свидетел е дал показания днес, че не подсъдимият Рангел Бизюрев е нанесъл фаталния удар в лицето на Митко. Това разкри майката на убития младеж Атанаска Бакалова, предаде БНТ.

Обляна в сълзи, Атанаска Бакалова изчете в съдебната зала протокола от показанията на тайния свидетел. Казаното от него беше предоставено само на страните.

"Днес успях да разбера кой е нанесъл ударите в лицето на моя син. Това беше информацията, която ни даде тайният свидетел. За което съм благодарна. И се надявам от тук нататък прокуратурата ще си свърши работата. Да, единият от двамата братя", каза Атанаска Бакалова.

Във фаталната вечер с Бизюрев е бил Борислав, а другия брат - Валентин е извикан по- късно, за да донесе кирки и лопати. До този момент пред съда Рангел Бизюрев признаваше само за три-четири удара в торса, но не и за удари в лицето.

Пейчо Малинов - чичо на Димитър Малинов: "Много други от свидетелите казаха, че Борислав е по-сприхав. Двамата с Рангел защо не ги съберат и в тази очна ставка да се разбере кой е нанесъл удара на Митко в лицето, единият казва че не е, другият казва че не е."

Според адвоката на Рангел Бизюрев - Делчо Джубелиев, ако са верни показанията на тайния свидетел, те ще поставят в по-добра ситуация неговия подзащитен, но уточни, че това са думи на човек, който не е бил очевидец, а преразказва наученото от Борислав Динков. "След изслушване на съдебно-медицинската експертиза ще коментираме", допълни той.

"Разпитът на тайния свидетел, съгласно Наказателно-процесуалния кодекс, може да бъде ценен, когато показанията, които е дал като свидетел с тайна самоличност, се подкрепят и от други доказателства или доказателствени средства по делото", каза Евдокия Кемалова - адвокат на близките на Димитър Малинов.

По-рано през деня заради противоречия в показанията се направи очна ставка между Бизюрев и младежа, извикан от единия близнак, за да следи за други хора, докато потеглят с тялото на Митко в багажника. И след това обаче версиите им за движението на автомобила останаха различни.

"Надявам се да бъдат повдигнати обвинения на правилния човек, който е нанесъл ударите в лицето на сина ми", каза Атанаска Бакалова.

Делото ще продължи утре с изслушване на вещи лица, включително и лекарите, работили по съдебно-медицинската експертиза.

В обвинителния акт срещу Бизюрев е записано, че на 20 юли миналата година в Цалапица той умишлено е умъртвил 24-годишния Димитър Малинов, като убийството е извършено с особена жестокост.

24-годишният Димитър Малинов беше пребит до смърт около 22.30 часа на 20 юли м.г. край Цалапица, а тялото му бе открито седмица по-късно, заровено в покрайнините на селото. Разследващите обявиха, че физическият извършител на жестокото престъпление е Рангел Бизюрев, който успя, преди да бъде намерен трупът на Димитър, да напусне България и да се укрие. Срещу него беше повдигнато задочно обвинение за убийство, извършено с особена жестокост, и беше издадена европейска заповед за арест. След като бе открит в малък провинциален град в Дания в края на ноември м.г., Бизюрев се изправи пред две съдебни инстанции - градските магистрати и Върховния съд, които съответно разрешиха и потвърдиха екстрадицията му в България. Бизюрев бе върнат у нас с полет от Мюнхен на 21 март.

Дир.бг