Израел атакува по въздух промишлен обект в сирийския град Хомс и военен в околностите на град Хама, причинени са "някои материални щети", съобщи сирийската държавна телевизия в ранните часове на днешния ден, цитирана от Ройтерс.

Израел е атакувал автомобилен завод на територията на промишления обект в Хомс, при което е възникнал пожар, а в момента противопожарни екипи гасят пламъците, посочи държавната медия, като се позова на директора на обекта Амер Халил.

Взривове отекнаха и в сирийския град Дераа, но те тепърва се разследват, допълват държавните средства за масова информация в Сирия, цитирана от БТА.

Израел нанася удари по свързани с Иран цели на сирийска земя от години, но след нападението на палестинската групировка "Хамас" на израелска територия на 7 октомври миналата година тези операции се засилиха, отбелязва Ройтерс.

Преди два дни израелски удар порази жилищна сграда в предградие западно от столицата на Сирия Дамаск, предаде Ройтерс, като се позова на сирийската държавна новинарска агенция. Загинали са седем цивилни и са били ранени 11, съобщи сирийската медия, като се позова на източник от въоръжените сили и добави, че са били нанесени тежки материални щети на частната собственост в района на удара.

Според цитирания източник въздушният удар е бил извършен с три ракети, изстреляни откъм Голанските възвишения. По-рано държавната новинарска агенция каза, че сирийската противовъздушна отбрана е прехванала "вражески" цели в близост до Дамаск.

Израел нанесе сериозни щети на оперативните способности на Хизбула, а това принуждава ливанското шиитско движение да прикрива изпитваните от него трудности, заяви началникът на Генералния щаб на израелската армия генерал Херци Халеви, цитиран от ДПА.

Хизбула се опитва да прикрие значителните загуби, които нанесохме на терористичната организация през последните седмици", каза той, правейки оценка на обстановката. "Командно-контролната им структура изпитва проблеми, което пречи на вземането на решения на всички нива и създава предизвикателства за оперативните им способности."

Иран все още не си е дал сметка за сериозността на положението, в което е изпаднал неговият съюзник, действащ по северната граница на Израел, сочи оценката на Халеви. Генералът добави, че Израел ще продължи да нанася удари на шиитското движение "със същия интензитет, без да му позволява да си отдъхне и да възстанови силите си".

Израелската армия съобщи, че е прехванала безпилотен летателен апарат, който летял към Израел откъм Червено море, предаде Ройтерс.

Според израелските военни дронът не е навлязъл над територията на Израел. Съобщението се появи минути след като Ислямската съпротива в Ирак обяви, че е извършила нападение с безпилотни летателни средства срещу израелския град Ейлат.

В Ливан при израелска атака са убити петима медици, работещи за службата за гражданска защита, заяви Министерството на здравеопазването в Бейрут, цитирано от ДПА.

Според ведомството в момента на нападението те се намирали в център на гражданска защита в град Дердгая. Министерството осъди нанасянето на удари по хуманитарни работници и спасители в Ливан. Ведомството обвини Израел, че за пореден път показва незачитане на международното право и хуманитарните конвенции.

Гражданската защита потвърди за нападението срещу служителите си и добави, че към момента на атаката те са дежуряли в готовност да реагират при спешни ситуации. Тези подробности не могат да бъдат проверени чрез независим източник, допълва ДПА.

дир.бг