Двама мъже бяха задържани рано тази сутрин в Шумен по време на специализирана полицейска операция за превенция на нарушения на изборното законодателство.
Акцията се провежда на територията на цялата област.

„Към момента се претърсват два адреса, има задържани местни жители като съпричастни за действия, които биха могли да нарушат изборните права“, съобщиха от пресслужбата на ОД на МВР-Шумен.

На единия от адресите – в ромската махала на Шумен, бе задържан млад мъж, видяха поканени на мястото журналисти. Оказа се, че той няма пряко отношение към купуването и продаването на гласове, но спецполицаите за в дома му по информация, че държи наркотични вещества.

„В момента се извършват процесуално-следствени действия по претърсване и изземане на два адреса в град Шумен и има задържани две лица. Към момента това мога да кажа. Планирани са и допълнителни проверки по Закона за гражданската регистрация, като акцентът ще бъде там, където има регистрирани повече лица на един адрес Нашата цел е да проверим дали няма фиктивни адресни регистрации, и ако установим такива, ще предприемем действия за дерегистрирането им“, каза зам.-директорът на ОД на МВР-Шумен комисар Пламен Тодоров.

Той обясни, че до момента са регистрирани 6 сигнала за нарушения на изборното законодателство, като 4 от тях са приключени като неоснователни, а по 2 работата продължава.

Проверките ще продължат до приключване на изборния ден.

Активните действия днес са както в частни домове и имоти, така и в търговски обекти, игрални зали, питейни и увеселителни заведения.

Изградени са контролно-пропускателни пунктове, на които се извършват проверки на водачи на МПС за употреба на алкохол, наркотични и упойващи вещества.
В операцията участват полицейски сили от различни структури на областната дирекция „Охранителна полиция“, „Икономическа полиция“, „Криминална полиция“ и жандармерия.

Очаквайте подробности.

ШУМ.БГ