Изпълняващият функциите на главен прокурор Борислав Сарафов е единственият кандидат за титуляр на поста.

Днес беше последното заседание на Пленума на Висшия съдебен съвет, на което можеше да се издигат кандидатури, но други не постъпиха и така Сарафов остана единственият номиниран.

Предложението той да застане начело на прокуратурата беше внесено от трима членове на Прокурорската колегия - Стефан Петров, Светлана Бошнакова и Пламен Найденов.

От името на вносителите Стефан Петров посочи мотивите, с които предлагат Сарафов да стане главен прокурор.

Борислав Сарафов е роден на 16 август 1969 г. в София. Завършил е "Право" във Висшия институт на МВР в София.

В периода 1994-1996 г. е инспектор по режимно-административната дейност в Главно управление на местата за лишаване от свобода, след което започва работа в съдебната система.

Първоначално е следовател в Софийската окръжно-следствена служба, после за кратко става зам.-шеф на районната прокуратура в Сливница.

От януари 2001 г. до ноември 2006 г. е редови прокурор в Софийската окръжна прокуратура, впоследствие е повишен във Върховната административна прокуратура, където работи в отдел "Съдебен".

От март 2007 г. е обвинител във Върховната касационна прокуратура в отдела за борба с организираната престъпност.

През 2011 г. беше избран за шеф на новооткритата Апелативна специализирана прокуратура.

Година по-късно Сарафов беше един от тримата кандидати за главен прокурор заедно с тогавашния зам.-главен прокурор Галина Тонева и съдията от Окръжния съд в Пловдив Сотир Цацаров.

Висшият съдебен съвет избра Цацаров, а Тонева и Сарафов бяха негови заместници.

Впоследствие Тонева се върна в съда, а през 2017 г. Сарафов беше избран за директор на Националната следствена служба. Пет години по-късно той беше преизбран за втори мандат начело на НСлС.

След освобождаването на Иван Гешев като главен прокурор, на 16 юни м.г. Борислав Сарафов беше определен за и.ф. обвинител №1, какъвто е и до днес.

Според приетия график на процедурата на 16 януари трябва да бъде проведен изборът за главен прокурор.

На 24 октомври е крайният срок за Сарафов да представи концепция, а ВСС има задължение да ги публикува. До 26 ноември две от комисиите към Прокурорската колегия следва да приемат доклади за професионалните и нравствени качества на кандидата, които ден по-късно да бъдат обсъдени на заседание на колегията.

На 5 декември Пленумът на ВСС трябва да посочи час за изслушване на Сарафов. Крайният срок за представяне на становища и въпроси е 8 януари 2025 година, а на 16 януари следва да се проведе изслушване и гласуване.

Процедурата за избор на председател на Върховния административен съд ще започне на 17 октомври, както бе прието на предходното заседание на Съдийската колегия.

Процедурата беше подновена въпреки реакцията на някои от политическите сили в парламента. От ПП-ДБ апелираха в началото на септември, че този ВСС е с изтекъл мандат и няма демократична легитимност, за да избира нов главен прокурор за следващите седем години.

Дир.бг