Агенция "Пътна инфраструктура" е предприела първи стъпки за възобновяване на строителството на магистрала "Струма" през Кресна, като е изплатила 110 млн. лв. аванси и са подписани допълнителни споразумения с двата избрани консорциума. В момента се изготвят техническите проекти, съобщиха от Министерство на регионалното развитие за Economic.bg.

Строежът на аутобана ще започне с лявото платно - от Кулата за София, както и с обхода на град Кресна. Този участък е част от Вариант Г.10.50, приет от правителството на ГЕРБ. При него е предвидено дясното платно - в посока от София към Кулата - да се реализира с модернизация на съществуващия път Е79 в пролома.

Консорциумът, начело с "Грома Холд", който трябва да строи първите 13 километра от лявото платно, в посока София, е получил над 57.7 млн. лв. с ДДС аванс. Другият консорциум, който трябва да строи оставащите десетина километра и обходния път на Кресна, е получил малко над 54 млн. лв. аванс.

Изграждането на магистралата би трябвало да започне през пролетта на 2025 година и ще продължи 44 месеца, което означава, че тя ще е готова до края на 2028 г. или началото на 2029 г., пише пък местният в. "Струма". Заради строгите екологични изисквания по трасето се предвижда изграждането на 18 виадукта, 5 тунела, 3 надлеза, 3 подлеза и 80 съоръжения за преминаване на животни.

В същото време при изграждането на обхода на Кресна ще бъдат направени три моста, два тунела, 1 виадукт, 3 селскостопански подлеза и 15 съоръжения за животни. Местната администрация предвижда до пътен възел Кресна да бъде изграден на площ от 25 декара паркинг със зона за търговия, пазар и заведения.

Дир.бг