Полярното сияние обагри тази вечер небето и над България, както и на няколко от близките до нас държави. Наблюдаваха го още хората в Румъния, Молдова, Украйна и Русия.

То е провокирано от силната геомагнитна буря, достигнала до G4, което е висока степен, информира сайтът Meteo Balkans. Тя ще удари планетата ни днес и утре. Възможни са сривове на комуникационната система и проблеми в напрежението.

Северното сияние имаше цвета на зора, като ту розовееше, ту придобиваше зеленикави отблясъци.

Рядкото явление беше наблюдавано и заснето у нас предимно в северната и североизточната част на страната - Разград, Ловеч, Лом, Кула, Русе.

Много ярко беше то над Румъния и Русия - в руския град Перм заснеха невероятни кадри на обагреното небе.

Над Киев небето стана алено, свидетелстват фотосите на УНИАН в Телеграм. Сиянието беше наблюдавано в различни части на Украйна, както и над Беларус.

Кое обуслява обагрянето на небосвода в розово и зелено?

Полярни сияния, известни още като аурори (aurora) , се наблюдават на различни височини в атмосферата на Земята поради взаимодействието на заредени частици от Слънцето с газовете в нашата атмосфера. Двете основни вида аурори са аурора бореалис (северни светлини) и аурора аустралис (южни светлини). Аурорите на голяма височина са на 80 до 300 км над повърхността на Земята.

Те са предимно съставени от атоми кислород и са отговорни за зелените и червените цветове, които се виждат в аурорите, пише Meteo Balkans. Високоенергийни слънчеви частици се сблъскват с атомите на кислорода на тези височини, което ги кара да излъчват светлина.

Аурорите на ниска височина и по-близо до повърхността на Земята, обикновено до 100 километра, обикновено са червени или розови и се дължат на молекули азот. Те са по-редки и се случват, когато слънчеви частици проникват по-дълбоко в атмосферата.

Височината на аурорите може да варира в зависимост от няколко фактора, включително типа и енергията на входящите слънчеви частици, силата на магнитното поле на Земята и географското местоположение.

Дир.бг