Тържествен ритуал по полагане на военна клетва на възпитаници на Националния военен университет „Васил Левски“ (НВУ) се състоя днес в Шумен. Пред сградата на общината клетва да са верни на Родината положиха 130 курсанти и 79 резервисти.

На ритуала присъстваха зам.-министърът на отбраната Радостин Илиев, военни, областният управител Бейнур Ахмед, кметът Христо Христов и екипът му, представители на висши учебни заведения, близки на курсантите.

„Полагането на военна клетва има своята тържественост, емоционалност и празничност. Това е стара войнска традиция, символизираща предаността ни към Родината и българския народ. Тя е въплъщение на почтеността, доблестта и честта на всеки един български военнослужещ.
Уважаеми курсанти, предстоят ви пет години, в които ще преминавате различни изпитания. И при всяко от тях не забравяйте, че вие сте положили клетва, клетва пред българския народ. България има нужда от хора като вас, които да са факли, които да са пътеводна светлина на целия народ. Хора, които жертват времето си, част от свободата си, за да постигнат друга по-висша цел – да опазят нашата България“, каза в поздравителното си слово бригаден генерал Иван Маламов, началник на НВУ.

След полагането на клетвата курсантите и хората, които започват служба в доброволния резерв бяха поздравени от кмета на Шумен Христо Христов и от зам.-министъра на отбраната Радостин Илиев.

ШУМ. БГ