Проф. Добромир Добрев е завършил Държавния университет в Санкт Петербург със специалност преподавател по философия и социално-политически дисциплини. 1993 г. започва работа като учител по философия в СУ „Панайот Волов“ – гр. Шумен. През следващата година започва да преподава по философия и политология в Хуманитарна гимназия - Шумен, а от 1998 г. до 2002 г. е директор на същото училище. Началник на Регионално управление на образованието - Шумен (тогава с название РИО) в периода 2002-2013 година. Преподавател в ШУ „Епископ Константин Преславски“ по философия, етика и политология. Също чете курсове по социална философия и история на философията в Бургаски университет „Професор д-р Асен Златаров“.

Областен управител на Област Шумен в периода юли 2023 г. – юли 2024 г.

Кандидат за народен представител от гражданската квота на коалиция ГЕРБ –СДС в Шумен.

Проф. Добрев, след като една година бяхте част от изпълнителната власт, сега, кандидатирайки се за народен представител, обръщате поглед към законодателната. Какво Ви провокира да предприемете тази стъпка?

През последните 3 години наблюдаваме процеси на деградация в държавата. Липсата на редовно правителство затруднява разработването и изпълнението на дългосрочни политики, което от своя страна създава усещане за несигурност и нестабилност. Всичко това разклати доверието на гражданите в политическата система и го виждаме в нежеланието им да гласуват. Но ниската избирателна активност е опасна и може да доведе до множество негативни последици като отслабване на демокрацията и социална поляризация. Досега само анализирах процесите, сега ще се опитам да им повлияя. Кандидатирах се защото е нужна политическа активност точно сега. Всеки според компетенциите си трябва да се включи в полза на добруването ни като общество. Считам, че като народен представител ще имам по-голяма възможност да защитавам интересите на гражданите от нашата област на национално ниво.

Професионалната Ви биография е свързана с образованието, обявихте го за приоритет в работата Ви като областен управител. Каква ще е посоката на действие в тази сфера, ако бъдете избран за народен представител?

Образованието е национален приоритет. В регионите с по-голям процент на деца билингви, какъвто е в област Шумен, са необходими целенасочени политики. Министерството на образованието трябва да положи повече усилия по отношение на децата, чийто майчин език не е български. Продължава проблемът с отпадането на ученици от образователната система. Този процес трябва да се прекрати, защото прекъсването на обучението води до маргинализация на младите хора и превръщането им в аутсайдери. Друга тема, която е от съществено значение е преминаването на едносменен режим във всички училища в област Шумен.

Шуменският университет е важна институция, тъй като подготвя много добри специалисти и педагогически кадри. В тази връзка могат да се стимулират механизмите за задълбочаване на синергията между висшия институт, училищата и местната общност.

Положителна политика, която трябва да продължи, е повишаване на заплащането на работещите в системата на висшето и средното образование. Само така може да се привличат качествени кадри.

Извън сферата на образованието, локалните проблеми на жителите от областта са безводието и инфраструктурата. Какви ще бъдат Вашите усилия за тяхното решаване?

Работата като областен управител ми показа, че това са двата основни приоритета - водата и пътищата. Системата Дунав може да бъде спасителна за града. Но за такъв голям проект е необходима политическа воля и редовно правителство. И двете са налични за коалиция ГЕРБ-СДС. За малките населени места трябва да се изграждат каптажи и шахтови кладенци, защото засушаването е факт. Пътищата и инфраструктура към тях са проблем за местната общност, както и транспортната свързаност между общините в областта. Доизграждането на АМ „Хемус“ и пълната рехабилитация на Ришки проход са сред приоритетите на ГЕРБ-СДС. Към тях мога да прибавя конкретно за Шумен и градският транспорт, който е в ужасно състояние. Трябва едновременно да се помага на общината и да й се оказва натиск за действие в тази посока. Изпълнението на съвместния проект за развитие на устойчива градска мобилност по Плана за възстановяване и устойчивост с град Търговище за електрическите автобуси е добро начало.

Пресцентър на ГЕРБ-СДС