Община и полиция стартираха днес съвместна акция, насочена срещу опасното каране на велосипеди и тротинетки по пешеходната зона на Шумен.

Екип от двама общински инспектори и двама полицаи патрулират по централната част от пл. „Оборище“ до пл. „България“, видя репортер на ШУМ.БГ.

Възрастните ще бъдат глобявани по Наредба 1 със 100 лева, а децата ще бъдат спирани и предупреждавани.

„Преди седмица по инициатива на кмета проф. Христо Христов се проведе среща между ръководството на община Шумен и на Областната дирекция на МВР във връзка със зачестилите оплаквания на граждани за управление на двуколесни превозни средства – велосипеди и тротинетки, в пешеходните зони. Гражданите най-вече се оплакват, че доста деца и възрастни не съобразяват движението си и това създава предпоставки за произшествия“, каза Валентин Велев, гл. инспектор “Контрол по чистотата” в община Шумен.

Той обясни, че са потърсили съдействието на униформените, тъй като общинските инспектори нямат полицейски правомощия. „Ние можем да поискаме на нарушител да си съобщи данните за вписване във фиш или акт, но той ги дава, само ако пожелае. Ако откаже, ние няма как да ги вземем. Полицейските органи имат тези права“, каза Велев.   

Когато се срещне дете с тротинетка, се провежда „профилактична беседа“. „По Закона за движение по пътищата децата до 12 години могат да управляват велосипеди в пешеходните зони, така че ние можем само да ги профилактираме, да им обясним, че непълнолетните трябва да управляват двуколесно превозно средство с каска и да внимават да не ударят някого. Същото се прави и с тези, които са над 12, но все още не са пълнолетни – няма как да ги санкционираме“, обясни Велев.

Засега са планирани два съвместни обхода – днес и в четвъртък. Предвиждат се подобни да бъдат извършени и другата седмица.

ШУМ.БГ