Кметът на Шумен Христо Христов се включи във форума „Управление на отпадъците – споделена отговорност на общините и държавата“, съобщиха от пресцентъра на общината.

Оттам не уточниха къде се е провела срещата.

Заявиха обаче, че община Шумен се е отличила „с изготвения модел за изчисляване на таксата битови отпадъци по новите основи“.

От съобщението става ясно, че експертна комисия вече е изработила „базисни модели за новия начин за определяне на таксата“, както и „прогноза за финансовото отражение на съответните модели“.

„В модела, който сме предложили, същественото е, че диференцираме подхода за изчисляване на таксата битови отпадъци в няколко посоки – разделянето на физически и юридически лица, както и процентно съотношение на двете категории“, е заявил на срещата кметът Христо Христов.

Той е добавил, че при изчисляването на такса за битови отпадъци на база ползвател ще се има предвид и „допълнителното диференциране съобразно населените места в общината, качеството на предлаганата услуга и честотата на събиране на отпадъка“.

Конкретика за новия модел на изчисляване на такса смет от общинския пресцентър не предоставиха.

Уточниха обаче, че в дискусията е взел участие кметът на София Васил Терзиев, заместник-кметът на община Габрово Мария Йозова и председателят на Общинския съвет в Казанлък Николай Златанов.

ШУМ.БГ