В американския щат Джорджия, един от седемте ключови за изхода на изборите в САЩ, започна ранното индивидуално гласуване, съобщи Би Би Си, цитирана от БТА.

Официалното начало на предсрочното гласуване бе поставено днес в град Савана. От щаба на вицепрезидентката Камала Харис заявиха, че този район е приоритетен за тях.

Още от времето, когато Бил Клинтън беше кандидат за президент през 90-те години на миналия век, този град и крайбрежната част на щата Джорджия бяха в центъра на предизборните кампании.

Камала Харис и нейният кандидат-вицепрезидент Тим Уолз преминаха с автобус през района, добавиха още служители и откриха още офиси на кампанията си.

Стратегията е Харис и Уолз да постигнат по-добри резултати не само в сините окръзи около щатската столица Атланта, но и в град Савана и околните селски райони сред жителите с републикански възгледи, както направи навремето Джо Байдън, ако има някаква надежда да превърне така наречения щат на прасковите отново в син.

В Джорджия живее една от най-големите общности от чернокожи избиратели в САЩ, за които се смята, че са помогнали на президента Джо Байдън да спечели този щат през 2020 г. едва с около 12 000 гласа. Байдън спечели Джорджия само с 0,2 пункта, отбелязва Би Би Си.

Това е също щат, в който срещу Тръмп и още около 18 души бяха отправени обвинения в престъпен заговор за анулиране на поражението му на президентските избори през 2020 г. Тръмп не се признава за виновен.

По последни данни на социолозите кандидатът на републиканците продължава да води оспорвана надпревара с вицепрезидентката Харис преди предстоящия президентски вот на 5 ноември, като резултатите им са изключително близки. Нелегалната имиграция е основна грижа на избирателите, а мнозинството от тях смятат Тръмп за човека, който най-добре може да се справи с нея, сочат социологически проучвания.

Дир.бг