Българският национален отбор по футбол преживя една ужасяваща и срамна вечер в Белфаст.

Родният тим падна с 0:5 от Северна Ирландия в турнира Лигата на нациите и бе тежко приземен след позитивните впечатления, които остави до момента през годината.

На фона на амбициите да спечелим групите и фактът, че победихме Северна Ирландия преди месец в Пловдив, едва ли някой подозираше, че именно тази вечер България ще запише един от най-срамните си мачове в историята.

В последните години мачовете с определение "срамни" не са един и два, а този определено попада сред тях, защото пет безответни гола във вратата ни наниза Северна Ирландия.

Отбор, който в никакъв случай не е футболно страшилище, дори не е отбор от средно ниво, но тази вечер записа една от най-впечатляващите си победи в последните години.

Говорим за отбор, който не бе вкарвал 5 гола от 1995-а при 5:3 срещу Австрия, както и отбор, който днес изравни рекорда за най-изразителна победа в историята си. С 0:5 от Северна Ирландия бяха губили Фарьорските острови през 1991-а и Кипър 20 години по-рано, а сега това стори и България.

Ужасяващ в Белфаст бе не само резултата, но и играта. При почти всяка атака сякаш зелените ирландски екипи бяха облекли най-големите звезди във футбола. Домакините с лекота и на моменти унизително преодоляваха отбраната ни, а получилото се 5:0 си бе напълно логично.

Освен това България не отговори с нищо смислено в офанзивен план. Имахме една дузпа при 0:3 в самия край на първото полувреме, но мощният удар на Десподов в гредата бе олицетворението на тази срамна вечер.

Вечер, която едва ли някога ще забрави Айзък Прайс, 21-годишният атакуващ халф на белгийския Стандарт Лиеж наниза три гола във вратата ни.

Националният ни тим не бе губил от този опонент от 1979-а, като в този период записахме пет победи и едно реми срещу Северна Ирландия, като имахме самочувствието, че сме по-добри поне от тях.

Е, днес сблъсъкът с реалността бе твърде тежък и унизителен. Унизителен като онова 2:5 срещу Грузия в Разград, което е и последният случай, в което някой ни вкара толкова. Притеснителното е, че това започнаха да правят доста скромни в исторически план тимове, а не най-силните на континента.

А чисто спортно-технически днес няма какво толкова да се анализира, защото на терена имаше само един отбор - този на Северна Ираландия.

Айзък Прайс откри в 15-ата минута след нелепи действия в отбрана на Живко Атанасов и Християн Петров, а самият той удвои в 29-ата след нова серия безумия в отбраната ни.

Точно преди Прайс да отбележи Георги Костадинов дори направи дузпа, но съдията пусна авантаж и зачете гола.

В 32-ата стана 3:0, като голът бе записан като автогол на стража Димитър Митов, защото след далечен шут топката се удари в гредата и в гърба му преди да премине голлинията.

В самия край на полувремето Кирил Десподов изпусна дузпа, а за съжаление надеждите, че нещо през втората част може да се промени не се сбъднаха. Северна Ирландия продължи да прави каквото си иска, а с голове за крайното 5:0 се отчетоха Айзък Прайс и Джош Магенис.

Колкото до ситуацията в групата, там шансовете ни за първото място остават, но сякаш при 0:5 е малко несериозно да говорим за такива.

В другия мач Беларус и Люксембург направиха 1:1, а ситуацията е следната: Северна Ирландия е лидер със 7 точки, Беларус има 6, Бъглария е с 5, а Люксембург има 2.

Дир.бг