Със заповед на кмета Христо Христов от днес на поста заместник-кмет по строителство и благоустройство е назначен инж. Андреан Ваньов, съобщиха от пресцентъра на община Шумен.

Инж. Ваньов заменя на поста досегашния зам.-кмет инж. Лиляна Гайдаржиева.

Той е трети по ред на поста за по-малко от година. Първият строителен зам.-кмет арх. Николай Симеонов изпълнява длъжността от ноември 2023-та до този юли. Назначената на негово място инж. Гайдаржиева пък се задържа по-малко от 4 месеца.

На пресконференция по-късно кметът Христо Христов обясни първо, че инж. Лиляна Гайдарджиева е напуснала поста по лични причини.

„Г-н Ваньов дойде преди месец като експерт, за да помага при разработването на енергиен проект, с който кандидатстваме пред Европейската комисия. Идването му съвпадна с обявеното желание на г-жа Гайдарджиева да напусне. Сондирах мнения на работещите в ресора по строителство и всички бяха единодушни, че инж. Ваньов трябва да поеме поста“, обясни кметът Христо Христов.

Той каза още, че не се притеснява от това, че трети човек в рамките на по-малко от година се сменя на поста зам.-кмет по строителство. „Общинска администрация е отворен организъм. Никой от заместник-кметовете не е застрахован. Всички трябва да са в състояние да изпълнят в максимален обем на приоритетите, които стоят пред Общината. Ние нямаме право да допуснем неусвояването на средства, които сега могат да се получат. Натоварването е голямо и не всеки е в състояние да издържи“, коментира кметът Христо Христов.

Ваньов за себе си каза, че е роден в Казанлък и е завършил е математическа гимназия със специалност „Физика“ в класа на Теодоси Теодосиев, след което и висше образование в Университета по архитектура, строителство и геодезия в София.

Заяви, че има над 20-годишен опит в индустриалното и гражданското строителство. Бил е ръководител на инвестиционни проекти в държави извън България – Казахстан, Татарстан, Украйна, Австралия. Работил е за внедряването на високотехнологични и иновативни решения в областта на енергетиката, енергийната ефективност.

"Шумен има потенциал за развитие. Приоритет за мен ще бъдат проекти, свързани със зелената енергия. Разбира се, подобряването на пътната и уличната инфраструктура, които също са важни за жителите на общината. Не на последно място, ще работя заедно с екипа, в посока изпълнението на големите приоритетни проекти", каза инж. Ваньов.

Новият зам.-кмет заяви на финала, че „ще остане на поста за толкова, колкото е необходимо и за толкова, за колкото ще се получи резултат“.

ШУМ.БГ