Министър-председателят на Китай Ли Цян заяви днес пред руския си колега Михаил Мишустин по време на срещата на върха на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС) в пакистанската столица Исламабад, че Пекин желае да засили сътрудничеството си Москва, предаде Ройтерс.

На отделна среща в кулоарите на форума с Мишустин и монголския премиер - Лувсаннамсрайн Оюун-Ердене, Ли каза, че Китай се стреми да работи съвместно с Монголия и Русия за популяризиране на практическото сътрудничество между трите съседни държави.

През септември 2014 г. по инициатива на монголската страна в столицата на Таджикистан Душанбе бе учреден тристранен формат Русия – Монголия – Китай, като днес за първи път имаше консултации на равнище правителствени ръководители.

"В условията  на сложната и променяща се международна обстановка е важно да се подобри и да се оптимизира тристранното сътрудничество - това е стратегически избор, направен от трите държави, като се вземе предвид реалната необходимост от национално развитие", заяви китайският премиер.

"Китайската страна е готова заедно с Русия и Монголия да засили взаимното доверие, да подобри координацията, да отстрани външната намеса, да задълбочи и да обогати тристранното сътрудничество в полза на нашите народи", добави Ли Цян, добавяйки че десетгодишният юбилей от учредяването на тристранния формат придава на днешната среща "особено символично и обвързващо значение". От първостепенна важност са проектите в рамките на изграждането на икономическия коридор Китай - Русия - Монголия, добави той, цитиран от ТАСС.

Руският му колега Мишустин заяви на свой ред, че Русия и Китай засилват икономическото си сътрудничество въпреки "безпрецедентния външен натиск" и стартират съвместни инвестиционни проекти.

"Увеличаваме търговския обмен. Партньорството ни в енергийния сектор придоби всеобхватен стратегически характер - то обхваща нефта, газа, въглищата и ядрената промишленост", каза Мишустин.

"Ние искрено ценим нашите силни културни и хуманитарни връзки, в продължение на години на културни взаимоотношения реализираме съвместно събития, които се провеждат по решение на нашите лидери“, добави руският премиер.

Той подчерта, че един от приоритетите в руската външна политика е укрепването на приятелските отношения с Китай и Монголия.

"Готови сме да работим заедно за процъфтяването на нашите държави и да подобряваме качеството на живот на нашите граждани", посочи той.

"Сега се формира нова многополюсна световна структура, нараства значението на ефективното регионално сътрудничество. Ние смятаме, че един от примерите в това отношение е форматът на нашите тристранни отношения с Китай и Монголия. Китайската инициатива "Един пояс, един път" и монголският проект "Степен път" отговарят на нашите общи интереси", обобщи Мишустин.

БТА