Твърдо съм убеден, че осигуряването на два процента от БВП за отбрана в страните от НАТО няма да бъде достатъчно, заяви днес генералният секретар на пакта Марк Рюте на брифинг след среща с премиера на Латвия Евика Силиня в Брюксел.

По повод прогнозите, че до 2030 г. Русия може да нападне страна от алианса, Рюте посочи, че НАТО е в готовност да отвърне на всеки враг. Инвестираме повече в нашата отбрана и ще защитим всяка педя от земята на НАТО, ще направим всичко необходимо за това, добави той.

По неговите думи Русия постига ограничен напредък на фронта в Източна Украйна, но на висока цена. Според него е необходимо съюзниците да продължат с подкрепата за Киев, за да може, ако един ден украинският президент Володимир Зеленски и неговият екип преценят, че е време да разговарят с Русия за уреждане на конфликта, да бъдат от силната страна и "да доминират в разговорите". По думите на Рюте алиансът не може да допусне плановете на руския президент Владимир Путин за Украйна да се осъществят, защото светът не може да се върне към колонизация.

БТА