На 20 октомври група германски висши политици и руски държавници имат уговорка да се срещнат във фоайето на петзвезден хотел в азербайджанската столица Баку. Там ще вечерят заедно, а на следващия ден са предвидени разговори за германско-руското сътрудничество. Това разкриват журналисти от германския седмичник "Цайт" и политическото предаване "Контрасти" на обществената телевизия ARD, като се позовават на руската програма от началото на октомври, която носи официалното лого на "Петербургския диалог".

Според въпросната програма срещата е с начален час 18:30 ч. местно време в хотел "Четири сезона". Сред посочените в нея имена са Матиас Платцек, бивш председател на СДПГ и бивш министър-председател на Бранденбург, Роналд Пофала от ХДС, бивш ръководител на Федералното канцлерство, председателстващ формата от 2015 г. до 2021 година, бившият управляващ директор на "Петербургския диалог" Мартин Хофман и бившият председател на ХДС и кандидат за канцлер Армин Лашет.

Двама швейцарски граждани също са били включени в списъка на участниците - Тим Гулдиман, бивш посланик на Швейцария в Берлин, и Томас Гремингер, бивш генерален секретар на ОССЕ, сега директор на Женевския център за политика на сигурност. 

От руска страна в програмата са включени Валерий Фадеев - председател на руския президентски съвет по правата на човека, включен в списъка на ЕС със санкции за разпространяване на "дезинформация и пропаганда", Михаил Швидкой - специален представител на Владимир Путин за културното сътрудничество с чужди държави. 

"Цайт" и "Контрасти" подчертават, че нито един от неруските участници, посочени в програмата, не е потвърдил пред изданията участие в срещата. Част от тях са отрекли, други изобщо не са отговорили, а трети са го направили уклончиво. Докато Фадеев казва, че ще може да коментира едва след срещата, Швидкой е заявил, че планираната среща от 20 до 21 октомври в Баку няма да се състои

Разследващите журналисти са получили отговор от екипа на Армин Лашет, според който през въпросния период той участва в преподавателска работа и други публично достъпни срещи "и няма да участва в никакви разговори в Баку. На въпрос дали Лашет е знаел за срещата и дали може да обясни как името му е включено в програмата, член на екипа му е отговорил: 

"Не сме запознати с никакъв списък на участниците. Г-н Лашет всеки ден получава многобройни покани за конференции и събития, като не на всички от тях той може да присъства."

Роналд Пофала, Матиас Платцек и Тим Гулдиман са оставили запитванията без отговор. Томас Гремингер е заявил, че всички съществуващи контакти "вероятно са резултат от частни инициативи". 

"Това се отнася и за събития като това, което споменавате. Не е моя работа да потвърждавам или отричам съществуването на конкретни частни контакти или срещи".

Подобно изявление е направил и Мартин Хофман: "Моля за Вашето разбиране, че по принцип не правя никакви изявления относно запитвания за конкретни частни контакти и нито ги потвърждавам, нито ги отричам."

"Цайт" и "Контраст" твърдят също, че поверителна среща в хотел "Четири сезона" в Баку е имало през април тази година, за което е потвърдил Швидкой. Тогава руски и германски експерти са обсъждали настоящите и възможните бъдещи отношения на Русия. 

Среща, за каквато изданията разкриват, че предстои, би била в противоречие на официалната външна политика на Германия за политическа изолация на Русия. "Петербургският диалог" беше иницииран през 2001 г. от тогавашния федерален канцлер Герхард Шрьодер и от руския президент Владимир Путин. Тя имаше за цел да сближи германското и руското гражданско общество, но след като през 2021 г. Русия обяви организациите, участващи в диалога, за "нежелани", той беше официално прекратен от Германия. След нападението над Украйна през февруари 2022 г. германците разпуснаха и свързаните с него структури на асоциацията.

Шолц е готов да обсъди с Путин възможността за справедлив мир в Украйна

В същото време германският канцлер Олаф Шолц подчерта в изказване пред парламента готовността си да разговаря с руския президент Владимир Путин за справедлив мир в Украйна, предадоха ДПА и БТА. По думите му украинският президент Володимир Зеленски е призовал за нова мирна конференция с участието на Путин, заради което Шолц заявява: "Ето защо е редно, ако бъдем помолени, да разговаряме и с руския президент". 

Той посочи, че следва ясни принципи, като настоява за разговори с Русия. Никога няма да се вземат решения "през главата на Украйна и никога без съгласуване с най-близките ни партньори", увери Шолц. В изказването си пред парламента той заяви, че крайнодясната "Алтернатива за Германия" и новосъздаденият алианс "Сара Вагенкнехт" са поставили под въпрос дългогодишни опорни стълбове на германската политика. 

"Казвам, че това е погрешно. Това е заплаха за нашата сигурност. Трябва да се придържаме към константите на нашата външна политика, към нашата международна ориентация", добави канцлерът, като посочи, че сред тези константи са членството на Германия в Европейския съюз и НАТО, както и тясното сътрудничество със САЩ. "Те ще продължат да бъдат централните точки на международната ориентация на Германия", категоричен бе канцлерът.

Дир.бг