Частични местни избори ще се проведат на 20 октомври в селата Ясенково, община Венец и Висока поляна, община Хитрино. Новите избори са насрочени поради настъпила смърт на избраните за кмет на местния вот през 2023 г.

В Ясенково, което е с население от над 2100 души, кандидатите за кметския стол са двама: Метхи Кадир Сали от ПП ГЕРБ и Халил Мехмед Осман от ДПС. През 2023 г. избирателите в списъците са били 1979, от тях са гласували 1882.

Във Висока поляна, което е с население от 352 души, кандидатът за кмет е един - Емине Веждиева Еюбова от ПП-ДБ. На предходните избори по списъци с право на глас са били 312, гласували са 124.

През юни тази година кметски избори се проведоха и в село Студеница, община Хитрино. Те се проведоха заради заради решение на ВАС, според което изборът на Назифе Фикри Исмаил е недействителен.

На вота през юни хората от селото обаче отново гласуваха за кандидатурата на Назифе Исмаил от ПП-ДБ, като я подкрепиха със 185 гласа. Другият кандидат Гюнай Хюсмен Хаккъ от ДПС получи 172 гласа.

ШУМ.БГ