Изложба от непоказвани досега снимки ще бъде представена в Шумен тази събота по повод 140 години от сформирането на славния 7-ми Пехотен Преславски полк.

За инициативата пресконференция в клуба на БТА дадоха представители на организаторите от местния клон на НД „Традиция“ и общинският съветник Владимир Йолов, който е председател на инициативния комитет за възстановяване паметника на полка.

„Полкът е участвал във всички войни за национално обединение, които е водила България, а местата на славата му са много – Сливница, Алдомировци, Гечекли, Петра, Селиолу, Лозенград, Тутракан, Черна вода, Констанца, Ниш и още много други. Ние трябва да отдадем своята почит към тези воини, които са паднали, за да ни има днес сега. Затова клубът ни инициира едно честване, което е малко по-различно – с няколко изложби, с детски конкурс, изложба на оръжия и демонстрации, гости от чужбина и други“, каза историкът от „Традиция“ Надежда Николова. 

Честването ще бъде тази събота, 19 октомври, от 14,30 часа в парка източно от сградата на община Шумен. То не е избрано случайно – там са били казармите на Седми преславски полк.  
Там ще бъдат представени 10 табла с фотоси и информация за полка. Снимките са от Държавния архив и досега не са представяни в изложба. Посетителите ще могат да видят и снимка на Указ 41 на Княз Александър Батенберг от 12 октомври 1884 година, с който са сформирани първите 8 български полка, сред които и Преславски.

В музей на открито ще бъдат показани оръжия, аксесоари и писма от фронта. Ще бъде подредена и изложба от картини на художници, участници във войните. 

Членове на „Традиция“ ще представят жива картина „Мобилизацията на 7-ми Пехотен Преславски полк за Балканската война“. Военни историци ще разкажат за най-славните му сражения.

Там ще бъдат показани и 30 тематични картини, рисувани от ученици, които после ще бъдат продадени на търг, средствата от който ще отидат в дарителската сметка за възстановяване на паметника. До момента в нея са постъпили около 7 хил. лв. 

ШУМ.БГ