Израелската армия публикува видео от последните мигове на Яхия Синуар преди да бъде убит, заснето от дрон.

На записа се вижда как все още живият, но ранен лидер на терористичната групировка "Хамас", е седнал в кресло сред отломките от полусрутена къща на първия етаж, с осакатена дясна ръка. С лявата си ръка и сетни сили той захвърля по дрона остър предмет, подобен на сабя, секунда преди да бъде ликвидиран. Лицето му е покрито с кърпа.

Синуар е бил убит от израелски войници в южната част на Ивицата Газа след едногодишно издирване. Израел уточни, че дрон го е открил в развалините на сградата, която беше ударена от израелски танк в сряда. Едва след като са изпратили войници пеш, израелските военни идентифицират мъжа като лидера на "Хамас".

След смъртта му у него са намерени пистолет, 40 000 шекела, паспорта му, а самият той е бил облечен в бронежилетка, съобщи на брифинг говорителят на армията на Израел Даниел Хагари, който показа и видеото.

Хагари уточни още, че лидерът на "Хамас" е бил убит в Рафах, предаде Франс прес.

"Вчера в Тел Султан в Рафах Яхия Синуар беше елиминиран от армейски бойци", съобщи контраадмиралът в телевизионно изявление.

Той заяви, че "армията и Шабак (вътрешното разузнаване на еврейската държава) действаха в продължение на месеци, за да предоставят разузнавателна информация за елиминирането на Яхия Синуар, лидера на "Хамас" - терористичната организация в ивицата Газа, и един от основателите на военното крило на "Хамас", което планира и извърши клането на 7 октомври", предаде БТА.

"Той се криеше на място, което нашите сили бяха обкръжили от доста време, въпреки че не знаехме, че е там", допълва Хагари.

От фотоси, публикувани в Телеграм канали, се виждат още ментови бонбони, ръкавици, броеница и лични документи, пълнители за оръжието, намерени след ликвидирането на военния лидер на "Хамас".

В изявлението на израелската армия се посочва, че той е отговорен за клането на израелски граждани на 7 октомври 2023 г. и за отвлечените 250 заложници, над 100 от които се намират още в плен.

Тленните останки на лидера на "Хамас" бяха транспортирани в моргата в Тел Авив за "по-нататъшен оглед", след като той беше убит от израелската армия в Газа, предаде Франс прес.

"Тялото на лидера на Хамас Яхия Синуар пристигна преди малко в Националния център по съдебна медицина" в Тел Авив, където трябва да бъде извършен "допълнителен оглед", се казва в съобщение на полицията, разпространено в медиите.

След ликвидирането на Яхия Синуар може би най-важната информация сега е съдбата на брат му Мохамед, отбелязва Си Ен Ен. Миналия месец много високопоставен израелски служител е казал пред медията, че Мохамад Синвар е поел поста военен командир на "Хамас" след убийството на предвоенния лидер Мохамед Дейф при израелски въздушен удар на 13 юли.

Яхя и Мохамед са били много близки и са се издигали заедно в редиците на Хамас. До края на август те често били заедно, твърди същият високопоставен служител. Възможно ли е да са умрели заедно в сряда? Ако Мохамед е оцелял, той вероятно ще продължи твърдолинейната тактика на преговорите на брат си, докато Израел се стреми да освободи останалите заложници от палестинския анклав.

Докато не се появи ясна картина, ще бъде трудно да се разбере следващият ход на "Хамас" в преговорите за освобождаване на заложници и прекратяване на огъня, отбелязва Си Ен Ен.

В Тел Авив и на други места в Израел пък отпразнуваха по улиците смъртта на лидера на "Хамас", а в столицата се състоя демонстрация с призив за край на войната в Газа, след като Синуар вече го няма.

Дир.бг