Националната електрическа мрежа на Куба излезе от строя в петък, след като една от големите електроцентрали на острова се повреди, съобщи кубинското министерство на енергетиката. В резултат на спирането на тока цялата потъна в мрак, предаде Ройтерс.

Управляваното от комунистите правителство по-рано през деня затвори училищата и несъществените промишлени предприятия и изпрати повечето държавни служители вкъщи в последен опит да остави включено осветлението за жителите, допълва БНР.

Но малко преди обяд електроцентралата "Антонио Гуитерас", най-голямата и най-ефективна в страната, излезе от сторя, което доведе до пълна повреда на електропреносната мрежа и остави около 10 милиона души без електричество.

"Няма да има почивка, докато елетроподаването не бъде възстановено", заяви в социалната медийна платформа "Х" президентът на Куба Мигел Диас-Канел.

Кризата вече беше накарала служителите да отменят всички нежизненоважни държавни услуги. Училища от всички нива, включително университети, са затворени до неделя. Развлекателните и културни дейности, включително нощните клубове, също бяха затворени.

Правителството каза, че само основни служители от държавните хранително-вкусови и здравни индустрии трябва да се явят на работа в петък.

Служители на електропреносната мрежа посочиха, че не знаят колко време ще отнеме възстановяването на услугата.

Кризата бележи ново дъно на "острова на свободата", където животът става все по-непоносим, ​​като жителите вече страдат от недостиг на храна, гориво, вода и лекарства.

На практика цялата търговия в Хавана беше затворена по обяд в петък. Бръмченето на частни генератори се чуваше в някои домове и ресторанти и много жители седяха потни на праговете с отворени прозорци, докато слънцето пробиваше облаците.

Премиерът Мануел Мареро обвини в четвъртък за продължаващите прекъсвания на тока през последните няколко седмици "перфектната буря", добре позната на повечето кубинци - влошена инфраструктура, недостиг на гориво и нарастващо търсене.

"Недостигът на гориво е най-големият фактор", каза Мареро в телевизионно съобщение, което беше забавено с няколко часа.

Силният вятър и бурното море, които започнаха с урагана "Милтън" миналата седмица, осакатиха способността на острова да доставя оскъдно гориво от лодки в морето до своите електроцентрали, казаха служители.

Правителството на Куба също така отдавна обвинява ембаргото на САЩ от епохата на Студената война, както и нов кръг от санкции при бившия президент Доналд Тръмп, за трудностите при придобиването на гориво и резервни части за експлоатацията на своите петролни централи.

Двете най-големи електроцентрали на острова, "Фелтън" и сега излязлата от строя "Антонио Гуитерас", произвеждат недостатъчно, каза правителството, и изискват незабавна поддръжка, част от четиригодишен план за съживяване на остарялата инфраструктура на Куба.

Бързоразвиващият се частен бизнес на Куба, който допринесе за повишеното търсене на електроенергия на острова, ще бъде таксуван с по-високи ставки за енергията, която консумира, за да компенсира недостига, каза Мареро.

Докато търсенето на електричество расте, предлагането на гориво е почти пресъхнало на остров, който произвежда сравнително малко собствено количество.

Най-големият доставчик на петрол за Куба - Венецуела намали доставките за острова до средно 32 600 барела на ден през първите девет месеца на годината, около половината от 60 000 барела на ден, изпратени през същия период на 2023 г., според данни от мониторинг на кораби и вътрешни транспортни документи от държавната компания на Венецуела PDVSA.

PDVSA, чиято рафинираща инфраструктура също е в затруднение, тази година се опита да избегне нова вълна от недостиг на гориво у дома, оставяйки по-малки количества налични за износ към съюзнически страни като Куба.

Русия и Мексико, които в миналото изпращаха гориво за Куба, също намалиха значително доставките за острова.

Недостигът остави Куба да се оправя сама на далеч по-скъпия петролен спот пазар във време, когато нейното правителство е почти фалирало.

Служители от електропреносната мрежа заявиха, че въпреки това очакват производството на електроенергия да се подобри през следващите дни, тъй като времето позволява горивото от предишни доставки да бъде разпределено около най-големия остров в Карибите.

Dir.bg