Строежът на Националната детска болница ще започне юни 2025 г., обяви на брифинг за медиите служебният премиер Димитър Главчев днес.

Той отбеляза, че до 15 ноември се очаква да бъде разчистен теренът в Горна баня, където ще бъде построено лечебното заведение. По думите му остава да се довърши само разчистването на подземните помещения на една от съборените сгради.

Главчев посочи, че структурата и капацитетът на болницата включва около 400 места и 26 отделения и целта е да се осигури комплексна грижа за малките пациенти.

Важното е, че за 4 години ще бъде преодолян застой от 40 години, каза Главчев за завършването на строежа на болницата.

Относно подготовката на вота Главчев заяви, че всичко е наред и в срок.

Вчера окончателно е приета структурата за бъдещата болница, в която се предвижда да се включат и детска психиатрия, генетична лаборатория, нуклеарна медицина и физиотерапия и рехабилитация, каза служебният министър на здравеопазването д-р Галя Кондева.

Чрез проекта за насърчаване на специализациите, който е на стойност 15 млн.лв. и по него могат да кандидатстват лекари и медицински сестри, през следващите четири години се предвижда да бъде преодолян кадровият дефицит, като по проекта вече има записани около 100 кандидати, каза още тя. Най-голямо е насърчаването на медиците, работещи в педиатричните специалности.

Статутът на бъдещата детска болница засега не е обсъждан, каза още д-р Кондева. По думите ѝ, за да се обсъди този въпрос, трябва евентуално да се обсъждат и законодателни промени. Смятаме, че няма да има проблем със статута на болницата и ще потърсим най-добрия вариант, каза още тя и посочи, че бъдещата детска болница би трябвало да има специален статут.

Предстои изготвянето на функционален доклад, в който ще има заложени предпроектни документи, които да влязат в проектирането и строителството на болницата, както и доклад за медицинско и немедицинско обзавеждане, каза д-р Влатко Глигоров, директор на Здравна инвестиционна компания за бъдеща детска болница ЕАД. По думите му след средата на януари следващата година ще бъдат обявени и обществените поръчки по проекта. Д-р Глигоров уточни, че в графика по изграждането на болницата са предвидени и сроковете, в които би могло да има обжалване на обществените поръчки. Той припомни, че за изграждането на болницата вече има осигурени сто милиона лева държавно финансиране, но не уточни каква би била крайната цена на проекта. При подготвянето на предварителната проектна документация ще бъдат предвидени и инфлационните процеси, увери д-р Глигоров.

На въпрос за статута на болницата д-р Глигоров също посочи, че ще бъде обсъден, когато проектът е във финалната си фаза. Има варианти на финансиране на дейността на болницата – подобно на финансирането на ведомствените болници, централизирано, по клинични пътеки, чрез допълнителни фондове и чрез доплащане, посочи още той. При всички случаи ще има манипулации, които ще бъдат платени, но цялата палитра от финансови възможности за пациентите ще бъдат запазени, защото това е правото на пациента и правото на избор на родителите, добави д-р Глигоров. Водещо ще бъде правото на безплатно детско здравеопазване, каза още той.  

Надежда Рангелова, член на Обществения съвет за национална детска болница и представител на фондация „За доброто“ каза, че това е добро начало, но е само началото. Предстоят много важни стъпки – изработване на финансово-икономическия анализ, за който неколкократно настояваме, защото той ще даде отговор на въпросите за статута на болницата, за заплащането на лекарите и на на медицинските сестри, работещи в нея, допълни тя.

БТА