140 години от сформирането на едно от първите български военни формирования – 7 пехотен преславски полк бяха отбелязани днес в Шумен. С жива картина членове на клуб „Традиция“ пресъздадоха мобилизацията на българите за балканската война и вливането им в редиците на славния Преславски полк.

Честването на годишнината се състоя в парка източно от сградата на община Шумен – мястото, където били казармите на полка. 

С пръст от Тутракан, едно от местата на битките на преславския полк, бе напълнена гилза. Пръстта бе донесена от кмета на Тутракан Димитър Стефанов, който бе гост на тържеството. Идеята на инициативния комитет за възстановяването на паметника на 7 преславски полк е в Шумен да се събере пръст от всяко едно място, където войните от полка за водили битки.

Полкът е участвал във всички войни за национално обединение, които е водила България, а местата на славата му са много – Сливница, Алдомировци, Гечекли, Петра, Селиолу, Лозенград, Тутракан, Черна вода, Констанца, Ниш и други.

Паралелно с честавнето на годишнината в парка до общината бяха подредени изложба с фотоси и информация за полка, военна техника и оръжия и рисунки на ученици от СУ „Сава Доброплодни“, които се продаваха, а средствата се даряват за възстановяването на паметника-портал на 7 пехотен преславски полк. Първата картина бе закупена от кмета на Шумен Христо Христов.

Дарителската сметка за възстановяване на паметника е в “Инвестбанк” АД с IBAN BG30IORT8048109658881 и титуляр Сдружение „Седми пехотен преславски полк“.

ШУМ.БГ