Станциите за качеството на въздуха измерват съгласно европейските стандарти и е невъзможно да се манипулират резултатите, тъй като те са криптирани. Това обясни по bTV служебният министър на околната среда и водите Петър Димитров. 

Качеството на атмосферния въздух в страната и част от София значително се подобрява с годините. Нямаме показатели, които да са извън допустимите норми, отбеляза той. 

Димитров обясни, че станциите се поставят на база на Наредба 12 , екологичното законодателство и директивите на ЕС. Поставени са на определените места на база на изготвен доклад от работна група, съставена от представители на министерството, на Изпълнителната агенция по околната среда, съответния РИОС и община, която се базира на възможността и подходящите места къде биха могли да се сложат такива съоръжения, тъй като те имат специфични изисквания, посочи той. 

Министър Димитров заяви, че има две съоръжения, поставени извън тези параметри. Той посочи, че едната станция е преместена от Орлов мост заради строежа на метрото. По думите му догодина ще бъде сформирана работна група, която да премести този пункт на подходящо място.

Според Димитров 48 пункта за измерване на качеството на въздуха в страната са достатъчни съгласно европейските изисквания и норми.

БТА