Яник Синер спечели финала на демонстративния турнир на "Шестимата крале" в Рияд, Саудитска Арабия, като победи в голям мач Карлос Алкарас - 6:7, 6:3, 6:3.

Трисетовата драма донесе титлата на световния №1, връчена му от шейх, член на кралското семейство.

Но освен нея Яник си тръгва от Саудитска Арабия със 7.5 милиона долара в банковата сметка, спечелена за три мача и четири дни работа в Залива.

Толкова генерира от наградния фонд победната му серия в Рияд, като само за финала бе ясно, че шампионът получава 6 милиона долара твърда сума. Това е най-големият награден фонд в историята на тениса, надминаващ сериозно дори парите, които взима шампион в турнир от Големия шлем.

А мачът на двамата бе украшение и е пореден епизод от новото суперсъперничество в тениса.

Ясно е, че тези играчи ще са следващите на върха на спорта, след като постепенно казваме "сбогом" на четиримата големи на новото време - Роджър Федерер и Анди Мъри вече се отказаха, през ноември ще го направи и Рафа Надал, а Новак Джокович вероятно ще играе само до края на 2025-а.

"Всеки път срещу него е невероятно трудно - каза след победата Синер. - Мислех си от предната вечер, че едва ли ще го победя, толкова е силен и практически няма слабости в играта. Все пак успях, но Карлос ме кара винаги да съм на сто процента от концентрацията и възможностите си. Обичам да играя срещу него, това е най-големият тест в тениса в момента."

Алкарас, разочарован от загубата, също се изказа в подобен дух:

"Благодарение на него съм винаги на лимита на силите и способностите си. Нямам търпение за следващия ни мач, както и нямам съмнение, че ще се срещаме на доста финали в годините, които предстоят."

Дир.бг