Баскетболният отбор на „Шумен“ изпусна възможността да се поздрави с първи успех за сезона в Националната баскетболна лига (НБЛ). В зала „Арена Шумен“ „Берое“ измъкна победата  на домакините с 93:91, като мачът бе решен от тройка на Банкс секунда и шест стотни преди края на мача.

Срещата бе водена от шуменци и в играта, и в резултата до заключителните минути на последната четвърт. „Берое“ показа характер в края и записа трета победа в лигата.

Срещата не бе доиграна от Рей Идоу за „Шумен“ и Антъни Уокър за „Берое“, като и двамата натрупаха по 5 нарушения.

„Берое“ излезе напред в резултата в средата на първата четвърт. Шуменци изравниха при 17:17, а след десет минути поведоха с 30:25. Играта на баскетболистите на Янко Янков вървеше и те не изпуснаха водачеството и през втората четвърт, като на полувремето поведоха с 57:42.

Преднина от десет точки шуменци имаха и през третата и четвъртата четвърт. В средата на заключителната част от мача беройци се вдигнаха и 3 минути преди края стопиха изоставането си до 5 точки – 88:83. Тройка на Баръш Мустафа даде преднина на „Шумен“ за 91:83. В оставащите две минути, обаче, шуменци не съумяха да отбележат нов кош. По-малко от минута преди края Кени Дай вкара тройка и „Берое“ се доближи на точка до „Шумен“ – 91:90. Скед това Банкс наниза още една тройка и момчетата на Данел Клечков направиха обрат – 91:93. Секундата оставащо време не стигна за стрелба на шуменци и те инкасираха трета загуба.

Въпреки поражението „Шумен“ изигра добър мач. Много добро включване в играта направи 17-годишния Максим Чоков, който се отчете и със 7 точки.

Джакори Ийли бе най-резултатен за шуменци с 21 точки и 6 борби. Дамян Минков приключи с 15 т. и 8 овладени под коша топки, Отас Айкекполор има 14 т. и 8 овладени под коша топки. Бено Зечич и Рей Идоу приключиха с по 13 т. Зечич записа и 8 борби и 9 асистенции, а Рей овладя 15 от топките под коша.

Дариъс Банкс завърши с 24 т. и 6 борби за „Берое“. Венцислав Петков и Антъни Уокър се отчетоха с по 16 точки, Кени Дай финишира с 15, а Мартин Русев с 11 т.

В следващия кръг на НБЛ „Шумен“ гостува на „Черно море“ във Варна.

ШУМ.БГ