Лаборатория за изработване на фалшиви пари е разбита в Шумен. Банкнотите са левове, евро и долари с високо качество. По случая се работи от година, а в четвъртък миналата седмица са претърсени адреси в Шумен, където са намерени и иззети фалшивите банкноти. Двама са задържани.

Това съобщиха на пресконференция окръжният прокурор Орлин Куздов и заместникът му Делян Димитров.

„Операцията се извърши заедно с ГДБОП, като за нея знаеха малко хора и това доведе до успешния й завършек. Намерени и иззети са готови неистински парични знаци, които са с много високо качество, неразличими от истинските“, каза Орлин Куздов.

В дома на едно от лицата бяха намерени банкноти от по 50 лв., от по 500 евро, намерени са и доларови банкноти, както и техника за изработване на фалшивите пари. Стана ясно, че банкнотите от 50 лв.са минавали през банкомати, което показва, че са много добре изработени и с високо качество“, обясни Делян Димитров.

Не стана ясно на каква обща стойност са намерените в печатницата банкноти.

Заместник окръжният прокурор каза, че по думите на единия задържан, който е дал вече обяснения пред съдия, от банкнотите по 50 лв. са произведени минимум 100 000 лв. Те са разпространявани от 2022 г. в България, а по данни на БНБ са засечени около 750 банкноти. От евробанкнотите в обращение са засечени около 1000 в България и други страни от Европейския съюз. Има данни, че са разпространявани от 2020 г. насам.

Тепърва предстои да се назначат и експертизи на техниката. Сред нея има брояч на банкноти, който най-вероятно е използван, за да се разбере дали банкнотите ще минават и през банковата система.

„Това е много тежко посегателство срещу цялата финансова система на България и ЕС и добре, че е спряно това производство. Предстои още работа по случая, заедно с партньорските служби“, каза още Орлин Куздов.

От прокуратурата отказаха на този етап информация за самоличността на двамата. Казаха само, че двамата задържани са на възраст над 50 г. и са от Шумен. Вече са гледани мерките им за неотклонение - единият е с мярка „задържане под стража“, другият – „домашен арест“. Осъждани са в миналото за престъпления от общ характер.

Повдигнати са им обвинения по чл. 243 от Наказателния кодекс, според който наказанието е от 5 до 15 г. и по чл. 246 ал.1 и ал.- наказание до 6 г.

По-късно от пресцентъра на Апелативна прокуратура във Варна съобщиха инициалите на двамата задържани. Това са В.Н. (50 г.) и Т.Х. (55 г.). Най-тежката мярка за процесуална принуда „задържане под стража“ е наложена на 50-годишния мъж, а 55-годишният е с мярката „домашен арест“.

ШУМ.БГ