Димитър Александров е роден в Шумен и през целия си жовот, с изключение на казармата и следването си, е живял в града. Завършил е икономика във ВИНС „Димитър Благоев”- Варна. Бил е национален състезател по конен спорт. От 2007 г. се занимава с политика. Бил е народен представител от ПГ на ПП ГЕРБ в 44-то Народно събрание.

Димитър Александров е кандидат за народен представител, под номер 105 в листата на ГЕРБ-СДС.

Г-н Александров, след като вече един път бяхте народен представител, някак си спряхте да сте толкова активен по изборите. Какво Ви накара отново да искате да бъдете народен представител?

Да, след като веднъж бях народен представител, реших да се отдръпна за известно време и да се фокусирам върху други проекти. Но през това време не спрях да следя какво се случва в страната и да общувам с хората. Истината е, че когато видях какви проблеми се задълбочават – инфлация, проблеми с водоснабдяването, липсата на адекватна инфраструктура – почувствах, че трябва отново да действам.

Някои биха казали, че е по-лесно да се стои настрана, но когато виждаш как хората се борят с ежедневните си предизвикателства, не можеш просто да стоиш и да наблюдаваш. Искам да се върна в парламента, защото вярвам, че с натрупания опит мога да помогна за решаването на тези проблеми. Това не е просто желание за нов мандат – това е осъзната отговорност към обществото и желанието да направим страната ни по-добро място за живеене.

Как мислите, че може държавата да се справи с политическата криза в която е изпаднала? Ясно се вижда, че решение трудно ще бъде намерено, на прага сме на седми избори за последние 3 години, а избирателите стават все по-малко с всеки изминали избори.

Политическата криза, в която се намираме, наистина е сериозна и води до все по-малко доверие в политическата система. Виждаме как хората губят вяра в изборите и в способността на институциите да решат проблемите. Това, което трябва да направим като общество, е да преосмислим начина, по който функционира политическата ни система.

Първо, смятам, че политиците трябва да се върнат към основното – да слушат хората. Не може да се очаква, че решенията ще идват отгоре надолу, когато връзката между гражданите и властта е прекъсната. Необходимо е възстановяване на доверието чрез по-голяма прозрачност и включване на хората в процеса на вземане на решения, например чрез референдуми по важни въпроси.

Второ, смятам, че е необходимо да се намери баланс между политическите сили. В момента виждаме, че партиите са толкова разделени, че не могат да съставят стабилно правителство. Това може да се преодолее с повече диалог и компромис. Вместо да се фокусираме върху различията, трябва да намерим общите интереси, които ще помогнат на България да излезе от тази ситуация.

И накрая, хората трябва да се върнат към урните. Всеки глас е важен, защото той е начинът, по който можем да променим системата. Ако не участваме, оставяме решенията в ръцете на малцинството. Аз вярвам, че с повече участие и с отговорно политическо поведение можем да преодолеем тази криза и да върнем стабилността в страната.

Какъв би бил един от приоритетите за Вас като народен представител?

Един от основните ми приоритети като народен представител ще бъде завършването на автомагистрала „Хемус“. Тя е от изключителна важност както за България, така и за нашия град. Това не е просто път – това е ключова връзка между Северна и Южна България, която ще доведе до икономически растеж, нови инвестиции и създаване на работни места. Нашият регион ще стане по-достъпен, а бизнесът ще получи възможността да се развива и да привлича повече клиенти и партньори.

Завършването на „Хемус“ ще подобри не само инфраструктурата, но и качеството на живот на хората, като улесни пътуванията и съкрати времето за достъп до важни търговски и индустриални центрове. Това е проект, който заслужава пълно внимание и ще бъде мой основен приоритет в парламента.

ПРЕСЦЕНТЪР НА КОАЛИЦИЯ ГЕРБ-СДС ШУМЕН

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!