Кметското ръководство на Шумен се е споразумяло със собствениците на „Мадара Интертур“ АД относно общинския дял от 32% в хотелски комплекс „Шумен“.

Общината ще прехвървърли процентите си, а ще получи Безистена, басейна в хотел „Шумен“ и два апартамента с паркоместа от бъдещата жилищната сграда, в която се преустройва хотел „Мадара“.  

Това стана ясно днес на заседание на Консултативния съвет към Общинския съвет.  Местният парламент трябва да даде съгласието си, за да стане сделката.

През април местният парламент не подкрепи тогавашното споразумение, според което общината трябваше да придобие крилото в хотел „Шумен“, в което се намира неработещият от години закрит басейн и сградата на Безистена.

„От април насам проведохме много срещи и постигнахме това последно споразумение – да получим басейна като обособен обект, историческите сгради на Безистена и Сунтур баня и земята под тях и двата апартамента. Ако сме до етапа басейнът да бъде въведен в експлоатация, то това ще струва около 180 000 лв. За Безистена и Сунтур баня, която е в лошо състояние, ще са необходими повече средства. И за трите обекта най-вероятно ще се кандидатства за финансиране по евро или национални проекти“, коментира заместник-кметът по икономическо развитие Николай Колев.

В докладната записка, в която е представено новото споразумение, е посочено, че за уравняване на дяловете „Мадара Интертур“ АД трябва да плати на Община Шумен 3 322 324 лв., представляващи разликата между стойността на 28,27% идеални част от хотелския комплекс, собственост на Общината – 4 825 350 лв. и стойността на обособения обект „басейн“ – 1 503 026 лв.

Едновременно с делбата, чрез договор за покупко-продажба община Шумен ще придобие Безистена срещу 2 366 224 лв., Сунтур баня за 329 659 лв, земята под тях за 109 674 лв., апартамент с площ от 118 кв.м за 245 250 лв. и паркомясто за 9 530 лв. и апартамент от 113 кв.м с паркомясто за 7 670 лв. /и двата в новата жилищна сграда на сегашния хотел „Мадара“/ или общо за всички имоти – 3 322 327 лв. без ДДС.

ШУМ.БГ