Срокът за усвояване на 20-милионния заем, който Община Шумен изтегли за асфалтиране на улици в града и селата, се налага да бъде удължен с още 8 месеца, т.е. до август 2025 г.

Това се налага заради 5 улици, по които трябва да се смени канализация и водопроводи – „Ришки проход“, „Университетска“, „Червена роза“, „Г.С. Раковски“, „Дедеагач“ и „Лозенград“.

„Асфалтирането на улици в селата завърши и там са разплатени всички средства. За град Шумен остават 3,5 млн.лв. неразплатени средства и те са за 5 улици, където се получи забавяне заради необходимост от ремонти на канализационна и водопроводна мрежа“, каза днес на пресконференция заместник-кметът по бюджет и финанси на Община Шумен Десислава Петрова.

Удължаването на срока на усвояване на заема трябва да се одобри от Общинския съвет, който на заседанието си на 31 октомври ще разгледа искането на администрацията.

В докладната записка до местния парламент кметът Христо Христов уточнява, че за подмяна на канализацията на тези улици общината ще обявява обществени поръчки, което изисква време и затова се налага усвояването на 20-милионния заем да продължи с още 8 месеца. Това е второ такова удължаване на заема, като първото бе до януари 2025 г.

ШУМ.БГ