За първите 9 месеца на годината граждани и фирми са внесли в местната хазна на Шумен над 30 млн. лв. Това са 82% от първоначално заложените в бюджет 2024 35 млн. лв. 

За финансовите показатели на общината пред журналисти днес говориха ресорният заместник-кмет Десислава Петрова и началникът на отдел "Местни данъци и ТБО" Ивелина Щерева.

„Данъците ни също са с висока осреднена събираемост – 94%. Данък придобиване на имущество по възмезден начин към деветмесечието е изпълнен над 100%, което говори за една добра икономическа активност в нашата община“, каза Петрова.

Тя обясни, че и държавата изпълнява в срок задълженията си за делегираните местни дейности, като трансферите са редовни – до момента са преведени 79% от парите за годината.

За деветмесечието разходната част на общинския бюджет е изпълнена на 63%. Малко изостават плащанията по капиталовата програма, където при планирани 26 млн. лв., до момента са изразходвани 11 млн. лв., или 45%.  

„Продължаваме да спазваме финансовата дисциплина, изключително добро начало бележим по отношение на текущите данъци. Несъбраните данъци от минали години остават в много малък процент“, каза Десислава Петрова и добави, че финансови рискове пред общината за момента няма.

От седмица специалистите на общината вече работят по бюджета за 2025-а. За догодина се предвижда увеличение на средствата по Фонд „Култура“, програмата за финансиране на инвитро процедури „Искам бебе“, както и за целевото подпомагане на спортни клубове – за мъжките отбори по хандбал, баскетбол и футбол.

ШУМ.БГ