Подкрепяната от Иран ливанска шиитска групировка "Хизбула" пое днес отговорността за съботното нападение с дрон срещу резиденция на израелския министър-председател Бенямин Нетаняху, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Израелски медии разпространиха в събота информацията, че дрон е разбил прозорец на спалнята в къщата на Нетаняху в град Цезария, припомня агенцията. По това време премиерът и съпругата му са отсъствали. По данни на израелската армия никой не е пострадал при нападението.

"Хизбула" признава, че "е взела на прицел дома на престъпника и лидер на ционисткия фашизъм", обяви Мохамед Афифи, началник на пресслужбата на групировката на пресконференция днес.

Освен това представителят на "Хизбула" разкритикува германския министър на външните работи Аналена Бербок за неотдавнашните ѝ изявления във връзка с военния конфликт в Ливан, като заяви, че "тя оправдава убийствата на мирни жители от страна на ционисткия враг".

Афифи посочи, че няма да има преговори с Израел, "докато трае огънят".

"Хизбула" за първи път призна и че Израел е заловил някои от нейните бойци, след като започна сухопътна операция в Южен Ливан, и заяви, че Израел е отговорен за тяхното състояние.

"Хизбула" не е заловила израелски войници, но Афиф заяви, че е близо до това. "Няма да отнеме много време, преди да имаме пленници от врага (Израел)."

Той също така отрече, че асоциацията "Ал Кард ал Хасан" е участвала във финансирането на заплатите на "Хизбула" или закупуването на оръжия и че ще изпълни изцяло задълженията към клиентите си, въпреки че в неделя Израел нанесе около 30 удара по нейни обекти.

Докато е протичала пресконференцията, израелската армия е разпоредила евакуация на хората в сграда, намираща се на стотина метра от мястото на брифинга, и след това е атакувала въпросната сграда, отбелязва ДПА.

На този фон Израел и САЩ твърдят, че "Ал Кард ал Хасан", която има над 30 клона в Ливан, се използва от "Хизбула" за пране на пари и финансиране на тероризъм.

Междувременно израелският министър-председател Бенямин Нетаняху заяви на днешната си среща с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън, че са нужни промени в областта на политиката и на сигурността в Ливан, които да позволят на разселените израелци да се завърнат спокойно по домовете си в северната част на страната си, предаде Ройтерс.

Срещата на премиера на Израел с първия американски дипломат продължи два часа и половина в приятелска и продуктивна атмосфера, гласи изявлението на канцеларията на Нетаняху.

Освен това министър-председателят каза, че Израел работи усилено да върне в родината заложниците, които все още са държани от радикалната палестинска групировка "Хамас" в ивицата Газа, и че елиминирането на лидера на "Хамас" Яхия Синуар "може да има положителен ефект по отношение на освобождаването на пленниците, постигането на всички цели на войната и на това, което ще се случи след края на войната".

Дир.бг