ЕС призовава Северна Корея да спре подкрепата си за Русия във войната в Украйна, се посочва в изявление на европейския върховен представител по външната политика и сигурността Жозеп Борел.

ЕС е дълбоко разтревожен от съобщенията, че Северна Корея изпраща войски срещу Украйна; това би било едностранен враждебен акт от страна на Пхенян със сериозни последици за мира и сигурността в Европа и по света, добавя Борел. ЕС решително осъжда задълбочаването на военното сътрудничество и доставките на оръжие между Пхенян и Москва в нарушение на резолюции на Съвета за сигурност на ООН, се посочва в изявлението.

По думите на Борел задълбочаването на военното сътрудничество между Русия и Северна Корея е ясно послание, че въпреки заявената готовност за преговори, Москва не е искрено заинтересована от постигането на справедлив и траен мир. Според него промяната в руската позиция за атомното оръжие в Северна Корея е нарушение на задълженията на Москва по Договора за неразпространение на ядрено оръжие (ДНЯО) и на решения на ООН, подкрепени по-рано от Москва. Северна Корея не може да има и няма да има статут на държава с ядрено оръжие в съответствие с ДНЯО, добавя върховният представител.

БТА