Представете си момента на очакване. Когато часовникът удари полунощ, милиони хора по света не просто отброяват секунди. С ритуали и символични действия хората винаги са се опитвали да привлекат доброто и да изпъдят лошото в живота си. Макар самите традиции да се различават, на много места по света едно нещо се повтаря: има храна, традиционна за Нова година, за която се смята, че носи късмет. От лозята на Испания до кухните на Мексико, храната се превръща в нещо повече от препитание - тя става магически мост, свързващ двете години.

Всяка внимателно подбрана хапка може потенциално да прошепне тайни за късмет, просперитет и културна мъдрост, предавани от поколения. Присъединете се към нас в едно апетитно пътешествие през континенти, където всяка култура предлага своя собствена уникална рецепта за надежда. Независимо дали става дума за дванадесет зърна грозде в Мадрид, леща в Рим или символично парче хляб в Ирландия, това не са просто ястия - те са културни разкази, сервирани в чиния.

Готови ли сте да откриете как светът празнува новите начала, хапка по хапка?

Най-известни са испанците, за които се знае, че лапват по едно гроздово зърно (или стафида) при всеки удар на часовника, отброяващ полунощ на 31 декември. Традицията се спазва също и на някои места в Португалия и Латинска Америка.

Италианците свързват Нова година с лещата като типично ястие, а преди полунощ по традиция трябва да се изядат 12 лъжици леща.

В Естония хората ядат по 7, 9 или дори 12 пъти в навечерието на Нова година. Символиката на тази нелека традиция е, че колкото пъти яде човек, ще стане силен колкото толкова здрави мъже.

В южните части на САЩ на масата по традиция трябва да присъстват зеленолистни зеленчуци и боб "черно око", за да има късмет и просперитет в семейството през новата година. Специално зеленолистните са избрани заради цвета си - зеленото е символ на парите, а изядените бобчета трябва да са 365 - по едно за всеки ден от годината.

Французите изпращат старата година с вечеря, чието име се превежда като "пробуждане", защото се стои около масата до след полунощ. Ястията на масата са изискани - гъши пастет, скариди, сирена, сьомга, дивеч, хайвер. 

В Германия на Нова година се яде кисело зеле. Преди да посегнат към ястието, всички на масата си пожелават да имат толкова пари, колкото са парчетата на ситно нарязаното зеле. Прасето пък е смятано за символ на късмета и затова много хора сервират или свинко на масата, или марципанени прасенца за десерт. 

За нидерландците донътите и други храни в овална формата носят късмет и са задължителни за новогодишната трапеза. Местната им версия е "олиболен", която се продава и прави навсякъде по празниците.

По стара гръцка традиция човек трябва да закачи торба със сушен лук пред вратата си като символ на изобилието и прераждането (както от стария лук покълват зелени листа, щом го засадим напролет). Най-дългоочакваният десерт в Гърция е "василопита" - леко сладка пита, в която се скрива паричка подобно на българската традиция. 

В Мексико приготвят тамалес като символ на семейството, защото обикновено всички роднини намират време между празниците, когато се събират и заедно приготвят трудоемкото царевично тесто, увито в листа от царевица.

Някога наричали Нова година Денят на хляба с масло в Ирландия. Традицията да се оставя парче хляб, намазано с масло, пред вратата била начин на хората да се справят с глада и да помогнат на онези, които нямат дори това.

Дир.бг