Учени от Университета на Упсала, Швеция, са открили начин да контролират натрупването на нишесте (скорбяла) в зелените водорасли с помощта на синя светлина, пише сп. "Нейчър къмюникейшънс".
Откритието предлага нови възможности за производство на биогорива, устойчиво земеделие и технологии за улавяне на въглероден диоксид.
Във фокуса на настоящото изследване попадат микроводораслите Chlamydomonas reinhardtii, които, подобно на растенията, използват светлина за фотосинтеза и превръщат въглеродния диоксид във въглехидрати.
Тези въглехидрати могат да се използват за растеж или да се съхраняват под формата на нишесте. Учените са установили, че протеин, наречен фототропин, който е чувствителен към синята светлина, играе важна роля в този процес.
Когато се активира, фототропинът задейства сигнален път, който ограничава натрупването на нишесте. Ако обаче протеинът бъде "изключен", водораслите започват да натрупват нишесте в значително по-големи количества - до 25 процента от сухата им маса, което е пет пъти повече от нормалното ниво. Същевременно растежът им и тяхната фотосинтетична активност остават незасегнати.
Авторите на настоящото изследване отбелязват, че за разлика от традиционните методи, основани на лишаването на водораслите от хранителни вещества, контролирането на светлочувствителния сигнален път осигурява устойчив и ефективен начин за увеличаване на запасите от нишесте, без да се уврежда здравето на водораслите.
Според учените откритието им може да изиграе ключова роля в бъдеще. Богатите на скорбяла водорасли са обещаваща изходна суровина за производство на биоетанол, могат да бъдат използвани като хранителни добавки за фураж в животновъдството, а също и да намерят приложение в системи за улавяне на въглероден диоксид, тъй като нишестето служи като форма за съхранение на въглерод.
Новата стратегия позволява водораслите да натрупват повече скорбяла без стресови условия, което я прави особено ценна за устойчиви решения.
Скорошно изследване показа, че човекът е използвал водораслите още преди 180 000 години.
БТА
Коментари
Добави коментар