Бившият асистент мениджър на Челси Рей Уилкинс смята, че да бъде намерен заместник на приключилия с кариерата си в тима на Англия Джон Тери ще бъде извънредно трудно.

В неделя 31-годишният защитник обяви, че прекратява участието си в представителния тим на Англия. Причина за това решение стана разглежданото от Футболната асоциация дело за негово изказване от расистки характер по адрес на тъмнокожия играч на Куинс Парк Рейнджърс, брат на бранителя на Манчестър Юнайтед Рио Фърдинанд. FA днес започва изслушването по делото Тери. Инцидентът стана по време на мача между Челси и Куинс Парк Рейнджърс на 23 октомври миналата година. Тъй като 31-годишният капитан на "сините" не призна своята вина, беше назначено съдебно изслушване. В средата на юли съдът призна за невинен футболистът на Челси, а на 27 юли FA започна собствено дисциплинарно дело по отношение на Тери.

"Джон е човек с невероятно силен характер както на терена, така и извън него. На футболното поле той винаги е изпълнявал това, което иска от него треньорът. Наскоро Фабио Капело толкова ревностно се бореше за Тери, тъй като разбираше колко важен е този играч за националния отбор. Сега ми е много жал за селекционера Рой Ходжсън, тъй като той нееднократно е заявявал колко много разчита на Джон. Напускането му е голяма загуба за Англия, отчитайки, че сега трябва да участваме в квалификации за Мондиал 2014. Да замениш човек, който е бил водач толкова дълго време, ще бъде много, много трудно", каза Уилкинс, който беше капитан на Англия през 1982 г. Той в момента не вижда играч, който да притежава толкова силен характер като Тери.

"Да, в Англия сега има много талантливи защитници, естествено и Рио Фърдинанд има още какво да даде на националния отбор. Притежават ли тези хора такъв характер като този на Тери? Аз смятам, че не. Джон винаги е поставял отборните интереси над своите лични", допълни Уилкинс. Тери дебютира за Англия през 2003 г. в мач срещу Сърбия и Черна Гора. Всичко той има в сметката си 78 мача за "Трите лъва", в които е отбелязал 6 гола. /БГНЕС