От 14:00 часа утре на стадиона в НСА България ще изиграе втория си мач от групата в квалификациите за Световното първенство, каза на пресконференция в Пресклуб "България" генералният секретар на БФ Ръгби Николай Колев.

Срещу отбора на Австрия, българските национали ще се борят за първата си победа в групата. Преди две седмици в много равностоен мач България загуби от Унгария с 5 точки в последните минути на двубоя. "Подготвени сме много добре и имаме мотивация да дадем най-доброто от себе си и да се представим отлично пред родна публика", заяви старши треньорът на отбора Трифон Костадинов.

В нашия отбор участват четирима състезатели, които играят в чужбина – двама във Франция, между които и капитанът на отбора Ивайло Иванов, и двама във Великобритания. Смилко Дебренлиев играе в отбор от Уелс, от който излизат много от елитните състезатели в този спорт. Той уточни, че неочакваната загуба от Унгария в последните минути е сплотила отбора и очаква много добра игра и победа срещу Австрия.

"В нашата група има един изявен фаворит, а останалите отбори, включително и Австрия, са равностойни", каза пред репортерите националният спортно-технически директор Павел Велков. Той допълни, че стратегията на новото ръководство на федерацията включва създаването на нови клубове, създаването на студентска ръгби лига и организирането на академии под ръководството на изявени чуждестранни специалисти. Първата такава академия ще бъде водена от големият френски специалист Робер Антонен, който ще обучава 30 български състезатели между 16 и 18 години.

"Всички гледаме към Олимпиадата в Рио Де Жанейро през 2016 г., където ще търсим класиране в Ръгби 7. През следващата година от 14 до 16 юни България ще бъде домакин на Европейско студентско първенство по Ръгби 7, като целта ни е да участваме в лятната Универсиада в края на месеца в Казан, а състезателите ще бъдат гръбнака на националния ни отбор, който ще участва в квалификациите за Олимпийските игри", заключи Николай Колев.

БГНЕС