"Твърдението на Свилен Нейков, че сме му написали отчет от "една страничка" за представянето ни на Олимпийските игри е абсолютна спекулация", заявиха от БОК.

"Ръководството на Българския олимпийски комитет /БОК/ се чувства задължено да отговори официално на спортния министър Свилен Нейков във връзка с негово интервю, в което той отправя нападки с излизащи от добрия тон квалификации по повод на организирана среща от Управителния и Контролния съвет на Комитета с българските федерации по олимпийските спортове на 25 октомври 2012 г. в Гранд хотел София", се казва в изявлението на комитета.

"Абсолютна спекулация е твърдението на министър Нейков, че БОК му е написал отчет от "една страничка" за представянето на България на олимпийските игри Лондон 2012. Явно г-н Нейков не е направил разлика между отчет и изпратения му от БОК отговор на писмо на спортното министерство от 18 септември 2012 г. С въпросното писмо само му припомнихме, че отчет на БОК се дава и приема единствено от Общото събрание на организацията в годината след олимпийски игри. И конкретно в случая то трябва да се проведе до края на април 2013 г. съгласно чл. 30 ал. 3 от Устава на БОК. А според нормативните документи отговорността за подготовката и представянето на българските състезатели на олимпиади е само и единствено на спортното министерство и спортните федерации. Факти, с които г-н Нейков би трябвало да е много добре запознат в ролята си на спортен министър", казват още от БОК.

"БОК няма пряко отношение към олимпийската подготовка. За съжаление. Комитетът поема своята отговорност за представянето на игрите Лондон 2012, но не приема чужда вина. И като обществена организация се чувстваме задължени да инициираме срещи и дискусии за развитието на спорта. Като тази на 25 октомври. На нея ръководители на спортни федерации предложиха олимпийската подготовка да премине към БОК. Практиката е дала резултат в страни като Германия, Франция, Италия, Унгария, Холандия, Словения, Естония и др. държави, които министърът квалифицира като "само някои".

Отговорност на БОК е да осигури конструктивна обстановка за диалог при обсъждането на всяка идея за развитие или промени в спорта. Нещо, което явно министър Нейков не приема, съдейки по тона, персоналните нападки и квалификациите му за последната среща на елита на родния спорт. Не искаме да вярваме, че подобна реакция означава пренебрежение към факторите и големите имена в българския спорт, нежелание за диалог и отказ от подчинена на взаимно уважение управленска политика. Грубите квалификации като "седянка" по повод на срещата с участието на елитните ни федерации, на петима професори, олимпийски шампиони, наши представители в структурите на международни федерации са обида, която БОК не може да подмине като уважаваща себе си организация. Било то и само обществена. Надяваме се, че министър Нейков е наясно - не постът прави човека, а човекът изпълва поста със съдържание", гласи още съобщението.

"Задължени сме и да припомним, че всеки един национален олимпийски комитет в света не може да бъде свързан с "желанията" на който и да е министър на спорта. МОК е особено чувствителен и категорично не приема административна намеса в тази посока. Искаме да напомним и още нещо на г-н министъра - в олимпийското семейство всички членове са равнопоставени. И по тази причина негови заключения като: "...изказали се там едни федерации, между които хокей на трева и фехтовка", са недопустими.

И последно - за да сме в рамките на "една страничка", БОК се чувства задължен да обяви, че въпреки негативната реакция на министър Нейков ще продължи да организира срещи с българските спортни федерации и ще дава трибуна за идеи и дискусии в името на по-добро бъдеще на родния спорт. Защото олимпийската подготовка не е само пари от държавата и тяхното разпределение", завършва изявлението. /БГНЕС